Учени от Южна Корея са установили, че комбинираната употреба на

...
Учени от Южна Корея са установили, че комбинираната употреба на
Коментари Харесай

Комбинация от 3 известни лекарства ни пази от рак на белия дроб

Учени от Южна Корея са открили, че комбинираната приложимост на три необятно публикувани медикаменти понижава риска от заболеваемост и надлежно гибел от рак на белия дроб, написа zdrave.to.

Резултатите са оповестени в Journal of Thoracic Oncology, Международна асоциация за проучване на рак на белия дроб.

Ракът на белия дроб е един от най-често срещаните, само че и най-трудни за лекуване на рак. Следователно учените непрестанно търсят способи за попречване на подлото заболяване.

Изследователи от Южна Корея решили да създадат оценка на риска от развиване на рак на белия дроб при тези, които постоянно одобряват необятно употребяваните медикаменти - метформин, статини и аспирин .

Според здравната статистика повече от 120 милиона души по света одобряват метформин всекидневно за битка с диабета, 35 милиона одобряват статини за надзор на холестерола, а други шест до 10 милиона одобряват аспирин всеки ден. И трите типа медикаменти се отпускат без рецепта.

Авторите са анализирали базата данни на Корейската национална здравноосигурителна работа (KNHIS), обхващаща цялото 50 милиона население на страната, и са избрали резултати за 732 199 корейци, които са били посещавани от лекари сред януари 2004 година и декември 2013 година

Учените разделили изследваните хора на осем групи, с цел да прегледат резултата на всяко от медикаментите поотделно, както и да оценят резултата от комбинираното им деяние.

Отбелязан бил видим позитивен резултат измежду тези, които са приемали и трите групи медикаменти.

" Доколкото ни е известно, нито едно изследване преди този момент не е оценило комбинираните резултати на аспирин, статини и метформин върху заболеваемостта и смъртността от рак на белия дроб ", декларира водещият създател на проучването Донг Уок Шин от здравното учебно заведение на университета Сонгюкван в Сеул.

Освен това, колкото по-дълго хората приемали лекарството, толкоз по-силен бил резултатът. От това създателите заключили, че постоянното дълготрайно по едно и също време приложение на аспирин, статини и метформин може да се смята за потвърден фактор за понижаване на риска от рак на белия дроб.

„ Тези резултати са в сходство с други изследвания, които демонстрират, че аспиринът и метформинът синергично инхибират пролиферацията на ракови кафези посредством активиране на AMP-активирана протеин киназа, която играе сериозна роля в регулирането на липогенезата в раковите кафези “, споделя доктор Шин.

Авторите считат, че комбинираната приложимост на аспирин, статини и метформин по едно и също време потиска няколко молекулярни пътища за напредък и възпроизводство на белодробни ракови кафези и с това е обвързвано понижаване на риска от заболеваемост и смъртност.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР