Учени от университета Вашингтон изследват възможността да намалят промените в

...
Учени от университета Вашингтон изследват възможността да намалят промените в
Коментари Харесай

Ще спират промените в климата чрез изсветляване на облаци

Учени от университета Вашингтон изследват опцията да понижат измененията в климата с способ, който са нарекли  изсветляване на морски облаци .

Това е инженерно решение за прекъсване на климатичните промени, което съгласно учените би трябвало да се употребява единствено като „ спешно решение “, когато нищо друго не е помогнало и хората не са понижили емисията на парниковите газове  от активността си.

Облаците се образуват, когато кондензираните капчици вода в атмосферата се сливат. Колкото по-висока е концентрацията на частици, толкоз повече дребни капчици вода се съединяват и образуват огромните бели облаци, които по-скоро отразяват слънчевата светлина и топлота вместо да я всмукват.

Учените от университета Вашингтон оферират тъкмо това – изкуствено разпространяване над океана на дребни водни частици, които да образуват облаци над него, отблъскващи слънчевата сила. Технологията е разказана и обяснена в детайли в списание Earth’s Future.

Някои учени афишират, че в действителност сходно „ изсветляване “ на облаци към този момент се случва в природата, след увеличеното замърсяване на атмосферата почнало от началото на индустриалната гражданска война. Този феномен е обезвредил някаква част от отрицателния резултат на парниковите газове, само че е мъчно да се дефинира каква част.

„ Опитите с изсветляване на морски облаци, може да дадат по-точен отговор на този въпрос “, декларира професор Роб Ууд от университета във Вашингтон.

„ Ще се опитаме да разберем  можем ли да влияем върху облаците по този метод и дали климатичните модели вярно показват връзката сред облаците и аерозолите? “ декларира ученият по процесите в атмосферата Ууд.

Екипът от откриватели в този момент се пробва да създаде механизъм и технология за разпространяване на аерозоли, като прави тестванията си към момента в лабораторни условия. След това те ще създадат опити за „ изсветляването на облаци над океана “, като търсят подобаващото място, където да няма доста замърсяване и да се образуват елементарно облаци над морето.

„ Разбираме, че това също е човешко влияние върху природата, само че ние към този момент сме въздействали необратимо за смяна в климата. Сега е въпрос да изберем по-малкото зло “, споделя проф. Томас Акерман, който също е в екипа.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР