Учени от университета в Синсинати и Китайския университет по геонауки

...
Учени от университета в Синсинати и Китайския университет по геонауки
Коментари Харесай

Откриха причината за най-масовото измиране на видове в историята

Учени от университета в Синсинати и Китайския университет по геонауки откриха, че най-масовото измиране в историята е провокирано от вулканични изригвания, заяви Физ.орг.

В седименти на 252 милиона години в целия свят са открити следи от живак, който бил изхвърлен в атмосферата при горене на въглищни находища. С дъждовете този метал попаднал в морета и океани, а по-късно - в морски седименти. По същото време се стигнало до всеобщото пермско измиране, известно също като великото измиране.

Вулканични изригвания имало на територията на така наречен сибирски трапове - вулканична система, за която е особено изригването на голям брой разтопени скали за малко време. Магмата хиляди години излизала на повърхността през цепнатини в земята. Във въздуха били изхвърлени 3 милиона куб. км пепел, а междинната температура се повишила с 10 градуса Целзий.

В резултат се нараснала киселинността на морската вода и се разраснали мъртвите зони - региони с доста ниско наличие на О2, в моретата. Това довело до изгубване на 96 % от морските типове, 73 % от типовете сухоземни гръбначни и 83 % от насекомите.

По мнението на учените, намаляването на биологичното многообразие траяло 60 хиляди години.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР