Учени от университета в Лийдс, Великобритания, са разработили миниатюрен робот,

...
Учени от университета в Лийдс, Великобритания, са разработили миниатюрен робот,
Коментари Харесай

Учени създадоха миниатюрен робот за ремонт на тръби

Учени от университета в Лийдс, Англия, са създали дребен робот, наименуван Джоуи, кадърен независимо да си проправя път през мрежи от тесни тръби подземен, с цел да ревизира за възможни повреди и течове, както и да ги отстранява, написа уеб сайтът Ню атлас, базирайки се на обява във Frontiers in Robotics and AI .

Лабиринтът от тръби под краката ни изисква постоянна инспекция, като нормално се постанова те да бъдат изкопани. Процесът е тежък, безценен, предизвиква редица неудобства на хората и вреди на околната среда. Новият робот може да отстрани нуждата от копаене.

Джоуи е на ниска цена за произвеждане, образован, дребен и лек, и може да се придвижва по тръби с надолнище или по хлъзгави или кални утайки на дъното им. Бъдещите му версии ще работят на рояци, като мобилната им база ще бъде ситуирана върху по-голям робот-майка, наименуван Канга, който ще бъде оборудван с принадлежности за ремонт на тръбите.

Малкият размер на робота с тегло 70 грама му разрешава да минава по тръби с диаметър до 7,5 сантиметра.

Джоуи се придвижва с отпечатани на 3D принтер колела-крака, които могат да преодоляват дребни трудности. Плюсът на робота е, че не се нуждае от камера, с цел да се ориентира, защото сателитната навигация не е налична подземен. Вместо това той разполага с редица енергоспестяващи датчици, които мерят дистанцията му до стени, кръстовища, ъгли и фуги, навигационни принадлежности, микрофон, камера и " точкови светлини ", с цел да снима неизправности в мрежата от тръби и да резервира изображенията. 

Изработката на прототипа коства единствено 300 лири, написа Българска телеграфна агенция. По време на опит роботът е пуснат в лабиринт, който включва Т-образно кръстовище, задънена улица, затруднение и три прави сектора. Джоуи съумява да се ориентира в ситуацията без наблюдаване и указания от човешки оператор и да преодолее наклони и трудности като пясък и лепкави течности. Изследването на един метър от тръбата му лишава приблизително 45 секунди. 

Джоуи има и някои дефекти. Той не е водоустойчив и не може да се върне в началното си състояние, в случай че по нехайство се обърне по тил като костенурка. Разработчиците работят по тяхното премахване. Бъдещите генерации Джоуи би трябвало да бъдат водоустойчиви, с цел да могат да работят под вода в тръби, напълно цялостни с течност.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР