Учени от университета на Болоня, Италия, са разработили нов метод

...
Учени от университета на Болоня, Италия, са разработили нов метод
Коментари Харесай

Учени разработиха нов метод за анализ на древни кости

Учени от университета на Болоня, Италия, са създали нов способ за безконтактен разбор на антични кости, който разрешава по-точно да се дефинира възрастта им и да се разкрият детайлности за живота на хората и животните, написа " Къмюникейшънс кемистри ".

Методът разпознава тези зони от костите, които съдържат най-голямо количество протеини. За проучването са употребявани инфрачервени хиперспектрални системи за визуализация. Учените изясняват, че инфрачервените лъчи се отразяват по друг метод върху кристалите на хидроксиапатита - главната минерална съставна част на костите, и фрагментите на молекулите на колагена. По този метод може да се сформира " карта " на костната тъкан, без тя да бъде увреждана.

Авторите на проучването са създали логаритъм, който разрешава единствено за няколко минути да бъдат избрани местата на струпване на протеини. Те са го тествали както върху към този момент изследвани кости, по този начин и върху материали с незнайно съответствие на колаген, съобщи Българска телеграфна агенция. 

Учените се надяват, че новият способ ще разшири опциите за проучване на антични остатъци. Анализът на органичните молекули дава извънредно значими сведения за живота на античните хора и изчезналите типове живи същества, в това число динозаврите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР