Учени от Технологичния институт в Цюрих разработиха свръх гъвкава и

...
Учени от Технологичния институт в Цюрих разработиха свръх гъвкава и
Коментари Харесай

Създадоха умни контактни лещи, които следят здравето на очите ни

Учени от Технологичния институт в Цюрих създадоха свръх гъвкава и транспарантна електронна платка, която може да се употребява при производството на умни контактни лещи, оповестява Mashable.

В момента учените са съсредоточени върху изгодите, които това откритие може да има като здравно приложение. Възможно е да вземем за пример тази технология да се употребява за наблюдаване на здравното положение на очите по метода, по който умните гривни като Nike+ FuelBand следят биопоказателите на тялото.

" Предполагаме, че едно от приложенията може да бъде като умни контактни лещи, които да следят очното налягане и да предизвестяват за заплаха от глаукома ", споделят учените.

" Изобретяването на толкоз дребна и гъвкава технология е значима първа крачка към бъдеще за сходни електронни системи ", смята Джон Роджърси, специалист по гъвкава електроника към Университета на Илинойс.

Учените са тествали платката на изкуствено око, само че към момента се нуждаят от повече проучвания преди сходно устройство да може да бъде пуснато в свободна продажба. Освен това то се нуждае от други допълващи съставни елементи като акумулатори с дълъг живот и датчици, с цел да може да действа пълноценно отвън лабораторията.

 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР