Учени от САЩ показаха, че изпаряването на водата може да

...
Учени от САЩ показаха, че изпаряването на водата може да
Коментари Харесай

Как се добива електричество от изпаряването на вода

Учени от Съединени американски щати демонстрираха, че изпаряването на водата може да е несметен източник на чиста и възобновима сила, и към този момент са съумели да употребяват електричеството за задвижване на дребна количка и включване на LED лампа, написа ScienceAlert.

Като вземем поради, че 70 % от планетата са покрити с вода, която непрекъснато се изпарява в атмосферата, новата технология има голям капацитет да зарежда с електричество промишлеността, превоза и домовете ни, без да основава парников резултат.

„ Изпарението е една от главните сили на природата “, споделя откривателят Озгюр Сахин от университета Колумбия. „ То е на всички места и е по-мощно от другите сили като вятърът и вълните. “  Сахин и екипът му имат вяра, че в случай че технологията бъде развита, един ден върху езерата и реките ще бъдат поставяни плаващи генератори за електричество.

Въпреки че учените от дълго време са наясно, че изпаряването е непрекъсната и мощна мощ на природата, до момента не са могли да измислят метод за генериране на електричество от изпаряването на вода. Но предходната година Сахин направил изобретение, което на пръв взор не изглеждало обвързвано с тази тема – спори на постоянно срещани бактерии в почвата се свиват и издуват при смяна на влажността, те могат да дърпат и бутат с изненадваща мощ.

Сахин и екипът му решили да залепят спорите на Bacillus Subtilis   за тънки лентички, сходни на лентата на аудиокасета. Това карало лентичките да се свиват, когато въздухът бил изсъхнал, и да се отпускат, когато било влажно. „ Няколко лентички дружно могат да повдигат от 9 до 300 грама – това е 50 пъти повече от тяхното тегло “, написа Киона Смит за списание Discover.

© Xi Chen

Изследователите назовават лентичките хигроскопично задвижвани изкуствени мускули. След първичния опит мускулите били употребявани за изработката на затворена структура, която да се носи по вода. Влажността, породена от изпаряването на водата, кара лентите да се уголемяват, като по този начин се отварят капаците и устройството стартира да съхне. След като лентичките се свият поради сухия въздух, капаците се затварят още веднъж и цикълът се повтаря.

„ Когато поставихме вода под устройството, то се съживи и стартира да се движи независимо “, споделя Зи Чен, помощник в лабораторията на Сахин. Може да видите устройството в деяние във видеото изпод.

Учените употребявали устройството като бутало и го свързали към дребен генератор и в този момент то е способно да накара LED лампа да свети. „ Превърнахме изпаряването на водата в светлина “, споделя Сахин. Чен счита, че усъвършенствана версия с по-лепкави лентички и повече спори евентуално може да надмине вятърна електроцентрала по генерирано електричество.

Учените създали също и „ Влажна вятърна мелница “ – пластмасово колело, покрито с лентички със спори. Половината колело е изложено на влажна среда, а другата половина – на суха. Промяната във влажността кара лентичките да се свиват и изпъват, а това кара колелото да се върти непрекъснато.

© Joe Turner Lin

Чрез тази система учените са били способни да задвижат дребна количка, тежаща 100 грама. Сахин допуска, че уголемена версия на перката може да основава същото количество електричество като вятърна турбина.

Откритието е оповестено в Nature Communications . Сега екипът се концентрира върху търсенето на други способи, посредством които технологията може да генерира електричество.

„ Двигатели, задвижвани от изпаряването на вода, могат да служат за зареждането на роботи, датчици и разнообразни машини. “ Учените се надяват, че методът им може да стане заслужен кандидат в областта на възобновимата сила.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР