Африканизирани пчели продължават да разширяват своя ареал на обитание в

...
Африканизирани пчели продължават да разширяват своя ареал на обитание в
Коментари Харесай

Пчели убийци се разпространяват из Калифорния

Африканизирани пчели не престават да уголемяват своя ареал на обитание в Калифорния и се движат на север, което евентуално приказва за опасност от изместването на локалните популации от тези рискови „ инсекти убийци “ из целия юг на Съединени американски щати, пишат еколози в публикация, оповестена в сп. PLoS One.

Африканизираната медоносна пчела е въведена преди 55 години от генетика Уоруик Кер (Warwick Kerr) в Бразилия посредством кръстосване на африкански пчели с разнообразни европейски подвидове на това насекомо. Новата порода се отличава освен с рядка устойчивост и медоносност, само че и с необикновена настъпателност, написа РИА Новости.

По време на един от опитите на Кер и сътрудниците му 26 пчелни фамилии се озовали инцидентно на независимост. За миналото време тези инсекти, чиято отрова е изключително токсична, се популяризирали по цяла Южна Америка и в този момент последователно „ настъпват “ в северните страни, Мексико и Съединените щати.

По целия свят от тяхното ужилване към този момент са починали няколкостотин души.

Както споделя Джошуа Кон (Joshua Kohn) от Калифорнийския университет в Сан Диего (САЩ), първите колонии от „ пчелите убийци “ се появили на територията на Мексико през 1985 година и след към пет години към този момент достигнали границите на Тексас и редица други южни щати. От този миг еколозите организират наблюдения на тези рискови инсекти, пробвайки се да схванат къде ще спре тяхната агресия на север.

За тази цел Кон и сътрудника му Йошиаки Коно (Yoshiaki Kono) в продължение на няколко години улавяли пчели в разнообразни елементи на Калифорния, извличали от клетките им ДНК и анализирали нейната конструкция, изучавайки каузи на генома на естествените европейски и пристигналите африкански популации Apis melifera.

Както посочили наблюденията на Кон и Коно, настъплението на „ пчелите убийци “ още не е спряло – за последните девет години границата на тяхното обитание се е изместила с 250 километра на север. Инвазивните пчели сполучливо изместват локалните разновидности на Apis melifera.

В покрайнините на Сан Диего, където тези инсекти проникнали още през 90-те години, над 60% от уловените пчели били африканизирани, до момента в който в покрайнините делът на „ пчелите убийци “ бил относително невисок и не превишавал 10–20%.

От друга страна, не всичко е толкоз неприятно – по настоящи показа на учените въпросните инсекти са способни да превземат по 300–500 километра територия всяка година. Като се регистрира, че те са се придвижили единствено с 250 километра за 9 години, има вяра, че тяхната агресия ще спре в околните години.

Причината за това, съгласно откривателите, е че тези пчели, както и техните африкански прадеди, извънредно зле понасят ниските температури. Този фактор се явява самобитен нож с две остриета – през днешния ден той лимитира скоростта на разпространяване на пчелите по Съединени американски щати, само че в бъдеще, със усилването на световното стопляне, границите на ареала на тяхното обитание може доста да се разшири, заключават учените.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР