Преди бяхме убедени, че планктонът под въздействието на замърсяването и

...
Преди бяхме убедени, че планктонът под въздействието на замърсяването и
Коментари Харесай

Странен бум на живи същества в океана, но учените не знаят защо

Преди бяхме уверени, че планктонът под въздействието на замърсяването и окисляването на океаните ще умира, което ще докара до разрушение на питателните вериги в морските води.

Но последните проучвания сочат, че планктонът по някакви аргументи е почнал да пораства буйно за последните 10 години. Изглежда като добра вест, само че не напълно, защото биолозите не схващат за какво се случва по този начин.

Изследване, извършено от учените от университета „ Джон Хопкин “, сочи десеткратно нарастване на броя на коколитофорите – едноклетъчни водорасли, и с толкоз бързи темпове те са почнали да порастват от началото на новия век.

„ Нещо необичайно се случва, също така доста по-бързо, което опровергава всички наши хипотези “, споделя Ананд Гнанадесикан, професор от университета „ Джон Хопкинс “ и един от петимата създатели на проучването.

Учените анализирали данните за растежа на планктона в северната част на Атлантическия океан и Северно море от средата на 60-те години на предишния век. В резултат се оказало, че увеличеното равнище на наличието на въглероден диоксид в океаните е станало причина за нарастването на популацията на коколитофорите.

Изображение от сканиращ електронен микроскоп на коколитофор, който има размери сред 5 и 15 микрона – по-малко от една пета от дебелината на човешки косъм. © Amy Wyeth, Bigelow Laboratory for Ocean Sciences

Според Уилям Балч от лабораторията за океански проучвания Бигълоу в Мейн, съавтор на проучването, учените от дълго време очаквали, че увеличената заради въглеродния диоксид киселинност на океана ще се отрази негативно на числеността на тези организми, само че това не се случило.

„ Коколитофорите типично по-бързо са се развъждали по време на по-топлите междуледникови интервали и получените от нас резултати подхождат на тези данни. Напълно е допустимо те да могат да изиграят ролята на канарчето в мината и да покажат накъде се насочваме от климатологична позиция. “

„ Това очевидно сочи огромни измествания в екосистемата – споделя Гнанадесикан. – Но ние още не разбираме какво съответно е провокирало подобен взрив на растежа и не разбираме в какво се заключава повода на сходни измествания. Във въглеродния диоксид? “

Новото проучване, несъмнено, е добра вест за съществата, хранещи се с коколитофори, само че въобще не е ясно дали подобен бърз напредък на планктона се явява потребен или нездравословен за планетата като цяло. И което е най-неприятно – новите резултати демонстрират какъв брой малко знаем за действието на комплицираните екосистеми.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР