Учени от Оксфордския университет и фармацевтичния гигант AstraZeneca са успели

...
Учени от Оксфордския университет и фармацевтичния гигант AstraZeneca са успели
Коментари Харесай

Има биомаркери в кръвта ни, които може да подскажат дали ваксина ни пази от зараза с коронавирус

Учени от Оксфордския университет и фармацевтичния колос AstraZeneca са съумели да открият характерни биомаркери в човешката кръв, които подсказват дали ваксина против COVID-19 ще защищити имунизирания от болест или няма. Това написа в, с уточнението, че е оповестен за критика т.е. към момента не е тестван без значение.

Припомняме, че векторната ваксина против ковид Vaxzevria е разработка точно на Оксфордския университет и AstraZeneca.
 Израел удостоверява успеваемостта на имунизацията на Pfizer при тежко протичане на Коронавирус Израел удостоверява успеваемостта на имунизацията на Pfizer при тежко протичане на Коронавирус
Министерството на здравеопазването на Израел заяви, че направи две обособени изследвания за успеваемостта на имунизацията против Коронавирус на вак...

Научният пробив се обрисува като доста сериозен, тъй като с изключение на всичко друго, той може да разреши разработка на нови ваксини против ковид без скъпи и траещи дълго време огромни клинични изследвания. На такава база се вършат противогрипните ваксини – дали съответната провокира задоволително мощен хуморален имунитет (отговор с антитела) против избран вирусен протеин измежду относително малцина хора, вместо да се вършат огромни клинични изследвания със съпоставения какъв брой понижава броят и равнището на разболелите в две групи хора, едната от които е получила препарата, а другата е с плацебо. Но в тази ситуация с Коронавирус имунизациите е по-трудно да бъде открит корелат, тъй като те имат надалеч по-висока от противогрипните препарати.

За да бъдат открити съответните маркери, са съпоставени 1404 случая на имунизирани, които не са развили признаци на COVID-19 и 171 случая на имунизирани, които обаче все пак са се разболели симптоматично от COVID-19. Заключението – хора, които развиват характерни вируснеутрализиращи антитела, имат по-силна, само че не и безспорна отбрана против симптоматично заразяване с COVID-19.

Засега обаче 100% сигурност дали въпросните маркери ще предсказват без неточност ефикасността на имунизациите против ковид няма. Причината – разликите в количеството на въпросните вируснеутрализиращи антитела сред имунизирани, които не са се разболели симптоматично, и имунизирани, които са се разболели симптоматично, не са елементарно забележими статистически. Отделно стои и въпросът с клетъчния имунитет, какъв брой бързо реагира той с T-клетки, способни да спрат вируса, унищожавайки в точния момент и преди да има признаци инфектирани кафези.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР