Учени от Нотингамския университет възпроизведоха мехлем за очи по рецепта

...
Учени от Нотингамския университет възпроизведоха мехлем за очи по рецепта
Коментари Харесай

Мехлем на 1000 години по-ефикасен от антибиотиците: Може да се забърка и в домашни условия

Учени от Нотингамския университет възпроизведоха мас за очи по рецепта от античния медицински етюд „ Лекарската книга на Балд ”, датирана от IX век, съобщи Военновъздушни сили. Оказва се, че мехлемът ефикасно унищожава вариантите на златистия стафилокок, които са устойчиви към действието на антибиотика метицилин.
„ Предполагахме, че очният мас на Балд може да бъде слаб антибиотик, само че останахме изумени от антибактериалния резултат, който има комбинацията от съставките му ”, съобщи съавторът на проучването Фрея Харисън.
Учените считат, че съществуват и други антични медицински текстове, в които може да се откри скъпа информация за състава на препарати, ефикасни против инфекциозни болести.

Те допускат, че едновремешните лекари са провеждали научни проучвания епохи преди да бъде намерено съществуването на бактериите.
За приготвянето на мехлема са нужни лук, чесън, вино и жлъчка от бик. Учените към този момент са тествали мехлема върху разнообразни бактериални варианти. Според получените данни, препаратът унищожава до 90% на бактериите устойчиви на антибиотици. Този резултат обаче и бил постиган единствено при цялостната композиция от съставки на мехлема. Отделно взети негови ингредиенти са посочили слабоизразени антибактериални свойства.
Резултатите, получени от учените от Нотингамския университет, ще бъдат показани на годишната микробиологична конференция в Бирмингам.

Ето и още един доста сполучлив мас по остаряла рецепта
Предлагаме ви една страхотна домашна рецепта за повсеместен мас, лекуващ всичко – от синини и ожулвания, до изгаряния и захапване от инсекти. Полезен е и при разнообразни екземи, слънчево изгаряне, раздразнения, обриви, зачервяване от пелени, гъбични инфекции и псориазис. Звучи необикновено, само че в случай че отглеждате детето си отговорно, към този момент знаете, че природата постоянно има един повсеместен и елементарен отговор за всички болежки – въпросът е да го открием.
Всяка една от съставките на този мас има благотворно влияние върху кожата, само че когато всички те се комбинират, въздействието му става още по-силно.
Универсален лековит крем

Съставки:
2 чаени чаши студено пресован зехтин;
¾ чаена чаша изсушени цветове от невен;
½ чаена чаша разтопен пчелен восък;
3 супени лъжици кокосово масло;
2 супени лъжици масло от карите;

5 капки масло от чаено дърво;
5 капки лавандулово масло.
Как се прави?
В съд се смесват зехтинът, кокосовото масло и изсушените билки. Варят се на водна баня на слаб огън в продължение на 3-4 часа (внимава се водата да не се изпари).

Маслото се прецежда от билките деликатно, с цел да не останат частици от тях вътре.
На водна баня се разтапя маслото от карите и пчелния восък. Веднага, откакто се разтопят, се смесват със зехтина и кокосовото масло. Всичко се разбърква пламенно, до момента в който се получи гладка примес.
Добавят се етеричните масла от лавандула и чаено дърво.
Сместа се налива в стъклени бурканчета с капачки. Бурканчетата се затварят компактно едвам откакто сместа се втвърди.
Този мас не съдържа никакви консерванти и изкуствени аромати, само че съставките му съдържат естествени консервиращи съединения, които ще държат крема кадърен в продължение на 1-2 години.
Инфо: Брадва

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР