Учени от международен изследователски екип са открили ефективно лечение на

...
Учени от международен изследователски екип са открили ефективно лечение на
Коментари Харесай

Учени откриха лечение за болестта на Стивън Хокинг

Учени от интернационален проучвателен екип са разкрили дейно лекуване на амиотрофична латерална склероза (АЛС) с биодостъпно производно на витамин В1. Експериментите върху трансгенни мишки удостоверяват, че лекуването понижава равнищата на възпалителните сигнални молекули в гръбначния мозък. Резултатите са оповестени в Biomedicine & Pharmacotherapy.

Амиотрофичната латерална склероза е съдбовно неврологично заболяване, което се характеризира с бърза недъгавост на моторните неврони. Най-известният пациент, измъчен от това заболяване, е английският физик Стивън Хокинг.

Честотата на болестта, съгласно СЗО, е 2-5 на 100 000 души. Съществуват наследствени форми на болестта, при които потомците наследяват " повредения " ген от своите родители. Съществува и ненаследствена форма на болестта, при която рискът от развиването му се усилва с възрастта и съгласно някои оценки е 1/300 (най-висок е рискът при мъжете, военните, пушачите и спортистите по хандбал).

Изследователи от Белгородския държавен народен проучвателен университет (БелГУ) оповестиха, че медикаментите, които понастоящем се употребяват за лекуване на АЛС, удължават живота на пациентите единствено с два до три месеца.

Като част от интернационален екип от учени, те организират проучвания върху скотски модел на амиотрофична латерална склероза. Тези мишки развиват признаците на заболяването като хората и без лекуване умират от парализа на четиримесечна възраст. Моделът, основан от учените, разрешава да се изследват перспективни медикаменти, без да се травмират пациентите.

" Установихме, че изследваното биодостъпно производно на витамин В1 (O, S-дибензоилтиамин), което е мощен антиоксидант, демонстрира резултатност против АЛС при трансгенни мишки. Те демонстрираха по-голяма пъргавина, по-малка загуба на тегло и по-малко мозъчни увреждания при третираните мишки ", споделя Алексей Дейкин, доцент в катедрата по фармакология и клинична фармакология в БелГУ и шеф на Съвместния център за генетични технологии.

Учените открили също по този начин, че при използването на изследваното вещество организмът реагира на молекулярно равнище - понижава равнището на възпалителните сигнални молекули (гликогенсинтаза киназа-3β (GSK-3β) и интерлевкин IL-1β) в гръбначния мозък.

Според учените работата им открива пътя към намирането на нови подходи за диагностика и лекуване на амиотрофичната латерална склероза.

Изследването е осъществено от БелГУ в съдействие с Оксфордския университет, Първи московски държавен медицински университет " Сеченов ", Института по обща патология на Руската академия на науките, Университета в Лиеж, Института по физиологично дейни съединения на Руската академия на науките и Университета в Маастрихт.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР