Учени от Масачузетския технологичен институт (MIT), САЩ, откриха неврони, които

...
Учени от Масачузетския технологичен институт (MIT), САЩ, откриха неврони, които
Коментари Харесай

Откриха в човешкия мозък неврони, които реагират на снимки на храна

Учени от Масачузетския софтуерен институт (MIT), Съединени американски щати, откриха неврони, които реагират на фотоси на храна.

Според откривателите е допустимо тези неврони да са се развили поради еволюционното и културното значение на храната за хората.

За задачите на проучването на осем доброволци са показани към 10 000 разнообразни изображения, до момента в който в същото време е следена мозъчната им активност.  

Резултатите сочат, че фотосите с храна задействат популация от неврони в зрителната кора, които обработват образна информация. 

Откритието озадачава учените, защото храната не е " хомогенна категория ". На участниците са показвани фотоси на хранителни артикули, които не си наподобяват - ябълки, макарони, царевица. Въпреки това мозъкът е реагирал на всички изображения по един и същи метод.

Реакцията към сготвена храна, да вземем за пример пица със сирене, е по-силно изразена, в сравнение с към сурови плодове и зеленчуци. Невроните са се задействали и при типа на фотоси на чипс и други закуски. Видът на фотографията (цветна или черно-бяла) не е оказвал въздействие.

Учените допускат, че тези неврони са се развили в хода на еволюцията, с цел да обезпечат къс път за разкриване на храна. Те са останали неразкрити дълго време, тъй като не са съсредоточени на едно място, а са разпределени в разнообразни групи. 

Изследването е оповестено в Current Biology.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР