Учени от Федералния политехнически институт в Лозана, Швейцария, разработиха статистически

...
Учени от Федералния политехнически институт в Лозана, Швейцария, разработиха статистически
Коментари Харесай

Учени определиха вероятността от среща с извънземна цивилизация

Учени от Федералния политехнически институт в Лозана, Швейцария, създадоха статистически модел, който разрешава да се дефинира вероятността да бъде открита извънземна цивилизация в Млечния път, заяви уеб сайтът Физ.орг.

Заключенията им са, че в случай че човечеството не открие източник на радиосигнали в радиус 40 хиляди светлинни години, в галактиката най-вероятно няма други с изключение на нас. Физикът Клаудио Грималди употребявал теоремата на Бейс, която разрешава да се дефинира вероятността от събития, които са статистически свързани с други, към този момент станали събития. Например въз основа на неналичието на източници на извънземни радиосигнали на несъмнено разстояние от Земята може да се реши опцията да съществува софтуерно развита цивилизация на по-голяма отдалеченост.

Следователно, в случай че астрофизици не открият следи от извънземни в радиус 1000 светлинни години, вероятността Земята да остане в зоната на достъп за радиосигнали от други галактики ще е над 10-процентна. В този случай радиотелескопите просто не са задоволително чувствителни, с цел да открият радиосигналите.

Ако обаче даже една цивилизация е в рамките на въпросния радиус 1000 светлинни години, вероятността да съществува друга в друга част от Млечния път се покачва до съвсем 100 %. Но до момента учените са изследвали пространство, което не надвишава 40 светлинни години.

Методът на Грималди също така регистрира само опцията за контакт с сходна на нашата цивилизация, само че не и с рационални същества, които са в по-нисък етап от развиването си или вървят по различен път на развиване.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР