Учени от Европа и Прибалтика откриха начин за прецизен контрол

...
Учени от Европа и Прибалтика откриха начин за прецизен контрол
Коментари Харесай

Създадоха електронен колайдер върху чипа

Учени от Европа и Прибалтика откриха метод за акуратен надзор на придвижването на обособените електрони в чиповете според законите на физиката на микросвета. Създаденото от тях устройство работи на правилото на колайдера: една бързо движеща се парченце се удря в друга с прецизен изстрел. Разработката уголемява опциите за основаването на напълно нов вид датчици, дребни транзистори и квантови устройства.

Квантовата електроника дава обещание забележителен напредък в свръхчувствителните измервания и обработката на квантова информация. В наноелектронните схеми един електрон може да се употребява за точно ръководство на траекторията на различен електрон посредством кулоновите взаимоотношения. Новият фундаментален детайл на веригата бе демонстриран от три самостоятелни проучвателен групи, написа EurekAlert.

Електрическият ток е поток от заредени обикновени частици. В полупроводниковите принадлежности електроните се движат прекомерно бързо, с цел да може да им се влияе самостоятелно. Въпреки това следеният конфликт на обособени електрони може да даде нужното време за взаимоотношение на една парченце с друга. Основната компликация тук е прецизното синхронизиране на двата електрона.

За тази цел учените са създали основан на микрочип наноразмерен колайдер. Той се състои от два самостоятелни източника на електрони, които могат да бъдат пускани с акуратност до пикосекунда. И детектори, които записват резултата от всеки конфликт. Източниците генерират електронна двойка и в случай че те са синхронизирани задоволително тъкмо, взаимоотношението на електроните от двойката дефинира кой път на сигнала ще избере всяка парченце.

Тестването на прототипа сподели, че устройството може да се употребява като свръхбърз датчик или комутатор. То може да се трансформира и в основен съставен елемент на квантовите компютри, защото дава опция за генериране на квантово усложнение.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР