Учени от Еврейския университет в Йерусалим са разработили сортове домати,

...
Учени от Еврейския университет в Йерусалим са разработили сортове домати,
Коментари Харесай

В Израел създадоха сортове домати, които се нуждаят от по-малко вода

Учени от Еврейския университет в Йерусалим са създали сортове домати, които се нуждаят от по-малко вода и дават добра годишна продукция даже при необикновени условия на суша, съобщи израелската новинарска организация ТПС, представена от Българска телеграфна агенция.

Проекът бе ръководео от докторант Шай Торгеман и професор Дани Цамир от Факултета по земеделие, храни и околна среда на Еврейския университет. Учените откриха, че две елементи от генома на доматите си взаимодействат, водейки до 20-50 % нарастване на общия рандеман при поливни условия, както и при засушаване.

" Уникалната конструкция на новата популация, която разрешава точно картографиране на гените на доматите, има капацитет за необятно приложение при други растения и би могла да усили продуктивността ", споделиха учените.

Доматите, отглеждани навън, се нуждаят от отбрана от вредители, наторяване и поливане. Климатичната рецесия и сериозният дефицит на вода по света обаче изискват различни сортове и нови способи на развъждане, които да подсигуряват и съответни облаги за земеделците.

Учените кръстосват два типа домати - див домат от пустините на Западно Перу и обработен домат, с цел да открият кои сектори от генома въздействат върху значими селскостопански характерности, като да вземем за пример добивите. Единият геном не е повлиял на реколтата поотделно, само че когато тези геномни елементи се появяват дружно, има забележителен принос за плодородието даже при сухи условия.

" Проучванията на комплицирани признаци при растенията, като да вземем за пример рандеман и резистентност на условия на засушаване, се основават на доста по-малки популации от над 200 типа ", изясни Торгеман.

" Това прави невероятно идентифицирането на всички взаимоотношения сред гените, както и въздействието им върху значими селскостопански признаци. В това проучване кръстосахме генетично два разнообразни типа домати и доказахме, че посредством потреблението на по-голяма популация и генетична карта, която включва хиляди маркери, е допустимо да се разпознават взаимоотношения, които усилват добива ", сподели той.

През последните четири години лабораторията на Цамир е направила секвениране на ДНК и просторен разбор на данните на 1400 растения. Учените се стремят да комерсиализират тези нови сортове домати. " В изискванията на световно стопляне фермерите се нуждаят от домати, които могат да се оправят с изменящите се метеорологични условия ", сподели Торгеман. " Глобалното стопляне провокира освен по-високи температури, само че и рискови метеорологични условия като неочаквани проливни дъждове или суша, тъй че се нуждаем от растения, които имат усъвършенствани благоприятни условия ", добави ученият.

Изследването е извършено в границите на научното съдействие с Европейския съюз по стратегия " Хоризонт 2020 ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР