Учени от Датския технически университет са разработили прототип на уред,

...
Учени от Датския технически университет са разработили прототип на уред,
Коментари Харесай

Разработиха изкуствен нос, който ще търси наркотици и ще оценява вино

Учени от Датския механически университет са създали първообраз на апарат, който може да размени кучетата, подготвени да търсят опиати и взривни субстанции, предава Technews. В известие на университета се споделя, че „ изкуственият нос " може също така и да дефинира качеството на хранителни артикули като риба, сирене или вино по тяхната миризма.

Разработката на датчаните е основана на правилата на колориметрията. Апаратът проучва състава на въздуха в затворено пространство, след което демонстрира резултата във тип на цветова матрица, промените в която се регистрират на всеки 15 секунди. Според измененията в цвета в детайлите на матрицата, компютърна стратегия дефинира дали във въздуха са налични молекулите на едно или друго вещество.

Учените настояват, че са съумели да получат положителни резултати освен в проучването на състава на въздуха в неголеми пространства като куфари или чанти, само че и на този в общоприетите морски контейнери, в които може да има контрабандни артикули или материали. Авторите на създаването означават, че апаратът работи с проби от въздуха в обещано пространство, сходно на носа на куче. При това за осъществяване на разбор посредством газовите хроматографи и мас-спектрометрите, които нормално се употребяват по летищата, са нужни напълно дребни количества от веществото. Именно заради тази причина чиновниците по сигурноста и митничарите прокарват по багажа и облеклата на подозрителните пасажери специфичен тампон.

Разработчиците се надяват тяхното устройство да стане известно и да стартира да се продава сполучливо през идващите няколко години, по тази причина за задачата към този момент са основали дребна компания.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР