Учени от Дания са открили връзка между вида физическа дейност

...
Учени от Дания са открили връзка между вида физическа дейност
Коментари Харесай

Тежкият физически труд способства за развитие на деменция

Учени от Дания са разкрили връзка сред типа физическа активност и рисковете от развиване на деменция. Станало ясно, че при служащи, чиято специалност е обвързвана с тежък физически труд, деменцията се появява доста по-често, в сравнение с при тези, които се натоварват физически единствено през свободното си време посредством спорт, оповестява Medicine & Science in Sports.
Учените стигнали до извода, че физическата работа износва мозъка, вътрешните органи и сърдечно-съдовата система. До скоро науката споделяше противоположното - че трудът, обвързван с физически старания, намалява риска от утежняване на когнитивните функционалности на мозъка.
Затова пък здравословният метод на живот и спортът двойно намаляват вероятността от деменция, сочат данните от проучването. Според учените резултатът от тежкото физическо натоварване на работа и през свободното време - бил противопоставен.
В огромното проучване са взели участие 4721 датски мъже. Учените са почнали наблюдението при започване на 70-те години на предишния век като са отчитали какъв тип е упражняваният от тях физически труд, занимават ли се със спорт и какви са нездравословните им привички.
Според специалистите първите признаци на деменция могат да бъдат видяни десетилетия преди заболяването да се прояви изцяло. Използвайки данните от последните изследвания, работодателите ще могат да организират своевременна профилактика на деменция за служащите си.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР