Учени от Чикаго установиха, че порция зелени листни зеленчуци дневно

...
Учени от Чикаго установиха, че порция зелени листни зеленчуци дневно
Коментари Харесай

Зеленчуците, които "подмладяват" мозъка

Учени от Чикаго откриха, че порция зелени листни зеленчуци на ден може да понижи риска от деменция и да подмлади мозъка, заяви в. " Дейли мейл ".

Изследване със скенер сподели, че възрастните хора, които ядат най-малко шест порции зелени листни зеленчуци седмично, имат по-малко плаки, свързвани с заболяването на Алцхаймер, а мозъците им са с четири години по-млади, в сравнение с връстниците им. 

При по-голяма консумация - седем или повече порции седмично, амилиодните плаки в мозъка са били като на хора, по-млади с 19 години от тези, които съвсем не включвали такава храна в менюто си - единствено една или по-малко порции седмично. 

Зелените листни зеленчуци съдържат доста антиоксиданти. Вероятно те оказват помощ за предотвратяване на мозъка от оксидативен стрес, който се свързва с натрупването на амилоидни плаки, причиняващи Алцхаймер.

" Тези резултати са вълнуващи. Подобряването на диетата единствено в една област - като да вземем за пример консумирането на повече от шест порции зелени листни зеленчуци седмично или отводът от пържени храни - се свързва с по-малко амилоидни плаки в мозъка, съответстващо на това да си с към четири години по-млад ", сподели ръководителят на проучването Пуджа Агарвал от университета " Ръш " в Чикаго.

В проучването са взели участие 581 души на междинна възраст 84 години, като е преценяван методът им на хранене. Те са дали единодушие, откакто починат мозъкът им да бъде дарен за научни проучвания. 

Източник: Христина Терзиева/БТА

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР