Халеевата комета започна обратния си път към Земята. Кога Халеевата

...
Халеевата комета започна обратния си път към Земята. Кога Халеевата
Коментари Харесай

Халеевата комета започна обратния си път към Земята

Халеевата комета стартира противоположния си път към Земята. Кога Халеевата комета ще се приближи до Земята четете в идващите редове.
След като се отдалечаваше от Земята
в продължение на съвсем 40 години, Халеевата комета най-сетне обърна опашката си и стартира своето пътешествие обратно към нас – подготвяйки се за зрелищно доближаване през 2061 година

В събота, се очакваше известната комета да доближи най-отдалечената си точка от Слънцето, известна още като афелий, на разстояние към 35 астрономически единици (AU) – или към 35 пъти дистанцията сред Земята и Слънцето, съгласно НАСА.
Това слага кометата надалеч оттатък орбитата
на Нептун и съвсем в предния двор на Плутон, който обикаля на към 39 AU.

В прочут смисъл това е средата на рутинната 76-годишна обиколка на Халей към Слънцето. През последните към 38 години кометата се е отдалечавала от нас на милиони благи всеки ден; сега през идващите 38 години
тя ще се доближава към нас.
Последното близко доближаване на Халей до Слънцето (или перихелий) е на 9 февруари 1986 година, когато съгласно НАСА той се е доближил на 54,6 милиона благи (87,8 милиона км) от Слънцето; това е към 0,58 AU от родната ни звезда или тъкмо във вътрешността в орбитата на Венера. Астрономите не са виждали кометата от 2003 година насам, след което
тя стана прекомерно дребна и неразбираема, с цел да бъде забелязана.
Кометите са топки от лед и прахуляк, които обикалят към Слънцето. Тези небесни обекти са най-известни със своите „ опашки “, които се образуват, когато слънчевата радиация изпарява ледените частици в тялото на кометата, предизвиквайки поток от газ и прахуляк зад нея.
Халеевата комета е първата комета,
за която е предсказано, че ще се завърне в небето на Земята. Астрономът Едмънд Халей следи кометата през 1682 година, без да знае какво тъкмо съставлява тя – за първи път той я назовава „ космата звезда “, съгласно уеб страницата за вести за наблюдаване на небето EarthSky.
Халей съпоставя наблюденията си с
сходни наблюдения, докладвани през 1531 и 1607 година, и изрича хипотезата, че и трите наблюдения са повторни появявания на еднакъв обект. Халей предвижда, че обектът ще се появи още веднъж през 1758 година – и това се случва. Халей, който умира през 1742 година, по този начин и не съумява да удостовери прогнозите си, макар че бъдещите учени в последна сметка назовават кометата в негова чест.

Халеевата комета прави идващото си близко доближаване до Слънцето на 28 юли 2061 г. Дотогава можете
да се насладите на блестящото завещание
на „ косматата звезда “ два пъти годишно, по време на два метеоритни дъжда, свързани с ледените парчета, оставени от кометата при предходни пътувания по земната орбита.
Метеоритният дъжд Делта Аквариди
през май и метеоритният дъжд Ориониди през октомври се случват, когато остарели парчета от Халеевата комета падат през земната атмосфера и изгарят като „ падащи звезди “.
Източник: livescience
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР