Учени от БАН отправиха призив за защита на българския език.

...
Учени от БАН отправиха призив за защита на българския език.
Коментари Харесай

БАН с призив за защита на българския език

Учени от Българска академия на науките насочиха апел за отбрана на българския език. Те показаха паниката за положението на обществената тирада. Езикът заветен на нашите предци през днешния ден е тежко деформиран от всеобщо неспазване на главните му правила и мощно нечист от ненужни чуждици, за които съществуват прелестни български думи, считат учените. Те се опълчват на систематичното подценяване на връзката сред език, литература, история, просвета и тяхната значителност за публичното развиване. Онези, които се занимават с българския език и българската просвета, незаслужено губят авторитет в обществото, а то губи сензитивност към похищенията върху езика, към неприемливите способи, по които се употребява речта в общественото пространство, декларират учените от Българска академия на науките. 
Позицията на Българска академия на науките бе показана от през вчерашния ден от  акад. Светланка Куюмджиева, ръководител на Отделението по изкуства и изкуствознание на Събранието на учените и член-кореспондентите, Мирослав Дачев, Иван Илчев, Иван Гранитски, Ана Кочева и Елка Трайкова.
" Нашата угриженост за вярна българска тирада произлиза и от изначалната задача на Българска академия на науките за запазване на българския език и българската тирада, на българското обучение, нематериалност и просвета, на публичните нрави и националната ценностна система ", разясниха учените. Те се обърнаха към Министерството на образованието и науката, Министерството на културата, висшите учебни заведения, депутатите от всички партии, обществените персони и изключително към българските медии за запазване на езиковата просвета и за налагане на граматично и интонационно вярна книжовност.
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР