Учени от авторитетен японски институт съобщиха, че са отгледали мишка

...
Учени от авторитетен японски институт съобщиха, че са отгледали мишка
Коментари Харесай

Учени създадоха пълноценна яйцеклетка от две мъжки клетки и отгледаха поколение

Учени от влиятелен японски институт оповестиха, че са отгледали мишка посредством основаването на яйцеклетки от клетките на мъже, осведоми. Създаването на бозайник от двама биологични татковци може да докара до коренно нови способи за лечение на неплодородие при хората, както и към напълно друг метод за размножаване, разяснява лондонският в. " Гардиън ".

" Това е първият случай на основаване на витални яйцеклетки на бозайник от мъжки кафези ", съобщи Кацухико Хаяши при представянето на резултатите пред завършилата през днешния ден в английската столицаТрета интернационална среща за редактиране на човешкия геном. Той управлява работата в Университета Кюшю в Япония и е международно прочут водач в областта на отгледани в лабораторна среда яйцеклетки и семенна течност.

Хаяши предвижда, че би трябвало да е техническо допустимо в границите на 10 години основаването на витална и пълноценна човешка яйцеклетка от клетка, взета от кожата на човек. Но негови сътрудници са посрещнали скептично това допускане, най-малкото тъй като занапред би трябвало да се види дали методът може да се придвижи при хората, както и тъй като до момента лабораторно не е отглеждана човешка яйцеклетка, а и тя се развива много по-продължително време.

" Само от позиция на технологията тя ще е допустима при хората даже след единствено 10 години ", споделил Хаяши. Той допълнил, че персонално той би подкрепил използването ѝ в клинична среда за това двама мъже да могат да имат бебе, в случай че се потвърди, че тя е безвредна. " Не знам дали ще може да се употребява за размножаване, това е въпрос не на научна стратегия, а въпрос за обществото. "

Учени и преди са създавали мишка, която, механически видяно, има двама татковци. За задачата се минава през верига от комплицирани стъпки, включващи и генетично инженерство. Но в този момент за пръв път от мъжки кафези е получена годна за оплождане яйцеклетка, което е забележителен прогрес.

Хаяши работи по това технологията да може да се употребява и при хора, което вероятно би помогнало за справяне с изключително тежки форми на неплодородие. Такава е да вземем за пример Синдромът на Търнър, посочен от японеца като главен претекст за създаването. При този синдром отчасти или изцяло липсва едната от двойките Х хромозоми.

Описан в резюме, методът ползва комплицирани стъпки за трансформирането на мъжки кожни кафези (с Х и Y хромозоми) в яйцеклетка с ХХ хромозоми, като Y хромозомата се " изтрива " и заменя с Х, взета от друга клетка. " Най-големият номер тук е удвояването на Х хромозоата. Наистина опитахме да създадем система за дупликация на Х хромозома ", споделя Хаяши.

Накрая клетките били отгледани в специфична система, имитираща изискванията в утробата на мишка. След оплождането ѝ с естествена сперма, учените получили към 600 ембриона, които сложили в сурогатна майка и получили седем мишлета.

Ефективността е към 1% по-ниска от тази при обикновено получени яйцеклетки, където към 5% от ембрионите доближават до раждане на жив организъм. Мишлетата изглеждали здрави, с естествена дълготрайност на живота и са основали потомство, откакто се достигнали равнище на плодовитост.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР