Учени от Австралия смятат, че са открили по-добър начин за

...
Учени от Австралия смятат, че са открили по-добър начин за
Коментари Харесай

Ново лекарство спира развитието на агресивен рак на гърдата

Учени от Австралия считат, че са разкрили по-добър метод за лекуване на най-смъртоносната и нападателна форма на рак на гърдата.

За разлика от химиотерапията, новият способ убива и забавя растежа единствено на раковите кафези в тъканта на гърдата, а не на естествените, здрави кафези.

Пероралният медикамент е ориентиран и към метастатичните формирания, които са се популяризирали в други елементи на тялото и демонстрират устойчивост към химиотерапията.

Тройно отрицателният рак на гърдата съставлява до 15 % от всички типове рак на гърдата и е прочут с това, че пораства и се популяризира относително бързо, даже измежду млади пациенти.

До момента няма целеустремено лекарствено лекуване за битка с тази форма на рак, което оставя на пациентите единствено няколко благоприятни условия: интензивна химиотерапия или авангардна имунотерапия. Дори и в този случай вероятността от рецидив в границите на пет години е огромна.

Ако ракът се популяризира на отдалечени места отвън локализираната тъкан на гърдата, петгодишната преживяемост може да спадне от 91% на 12%.

За да се избави животът на хората, са нужни незабавно нови форми на лекуване.

" Това е вълнуващо достижение в борбата с тройно отрицателния рак на гърдата ", споделя специалистът по рак на гърдата Тереза Хики от Университета в Аделаида, която управлява опитите с новото перорално лекарство.

" Резултатите от актуалното изследване демонстрират, че това лекарство може да е ключът към възстановяване на преживяемостта. "

Въпросното лекарство се назовава CDDD11-8 и в началото е създадено за лекуване на остра миелоидна левкемия (ОМЛ).

ОМЛ е рак, който се развива в костния мозък и е сложен за таргетиране. Раковите кафези оцеляват, порастват и се популяризират, като усилват производството на протеини, изключително по път, наименуван циклино-зависима киназа 9 (CDK9).

До момента Консултативният съвет по храните и медикаментите на Съединени американски щати не е одобрил нито едно лекарство, което да възпира CDK9, макар че една версия е посочила първични клинични изгоди.

През 2022 година откриватели от Университета на Южна Австралия създават CDDD11-8, който селективно лимитира CDK9. При тестване върху скотски модели пероралното лекарство провокира " мощно инхибиране на туморния напредък ", което " се показва в възстановяване на преживяемостта на животните " с левкемия.

Сега същото лекарство дава обещание да се употребява и за лекуване на тройно отрицателен рак на гърдата.

" Все още е рано, само че въз основа на първичните данни считаме, че инхибирането на този протеин може да докара до лекуване на тройно отрицателен рак на гърдата и че това ново лекарство би трябвало да бъде доразвито ", споделя Хики.

Тя и екипът ѝ от Университета в Аделаида считат, че таргетирането на CDK9 може да работи и при други нападателни типове рак, които са " пристрастени към транскрипцията ".

Транскрипцията е прекопирване на генетични указания в молекули РНК, които по-късно оказват помощ за управление на производството на протеини.

В съпоставяне със здравите кафези при раковите транскрипцията постоянно е " отвън надзор ". Това оказва помощ на болестта да пораства и да се популяризира бързо, което води до по-лоши резултати за пациентите.

Тройно отрицателният рак на гърдата се отличава с изключително огромно обилие от транскрипционни фактори. Съответно кой от всички учените би трябвало да се опитат да спрат?

Пътят CDK9 може да бъде потребна цел, защото на него естествените, здрави кафези не разчитат толкоз доста за оцеляването си, колкото нападателните ракови кафези.

Хики и нейните сътрудници считат, че CDDD11-8 към този момент би трябвало да се прави оценка клинично при най-агресивния тип рак на гърдата, пише Science Alert, представено от " Обекти ".

При първичните опити, когато това ново лекарство е било приложено към модели на клетъчни линии на тройно отрицателен рак на гърдата, откривателите са забелязали понижаване на растежа на рака и увеличение на гибелта на раковите кафези с друга степен на триумф според от дозата.

Лекарството е обещаващо и при живи миши модели с рак на гърдата. При мишките, третирани с пероралното лекарство, туморите се свиват, а експресията на протеини се понижава. Не се следят и неподходящи резултати върху жизненоважни органи.

CDDD11-8 има капацитета да работи и върху хора. След като тества въздействието му върху тъкан, получена от пациент с рак на гърдата, и върху триизмерни органоиди, екипът открива окуражаващи признаци на триумф без токсични странични резултати върху здравите кафези.

Това евентуално се дължи на обстоятелството, че здравите кафези не са толкоз подвластни от интензивността на CDK9, колкото някои ракови, изясняват създателите.

" Въпреки че това лекарство е обещаващо като евентуално средство за лекуване на тройно отрицателен рак на гърдата, то се нуждае от по-нататъшно развиване, преди да премине към тествания върху хора ", заключава Хики.

" Надявам се, че това ще се случи в границите на идващите пет години, в случай че не и по-рано. "

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР