Учени настояват за спешни промени във всички области на човешкия

...
Учени настояват за спешни промени във всички области на човешкия
Коментари Харесай

Последен призив за спасяване на света от климатична катастрофа

Учени упорстват за незабавни промени във всички области на човешкия живот. Целта е покачването на температурата на Земята да се ограничи до градус и половина. Това е последният апел, споделят учените, представени от БиБиСи.

Ако ограничим световното стопляне до 1,5 градуса, спрямо 2 градуса, загубите от царевица, ориз и пшеница ще са по-малко, а популацията на света, изложено на дефицит на вода, ще е с до 50% по-малко, написа novini.bg.

Три от стъпките, които би трябвало да станат факт, съгласно учените са: излъчванията от въглероден диоксид в международен мащаб да намалеят с 45% до 2030 година. 85% от електричеството на света да се доставя от възобновими източници до 2050 година. Употребата на въглища да се сведе до нула.

Но всичко това няма да е на ниска цена.

„ Ние към този момент виждаме следствията от световното стопляне с един градус: все по-често рисково време, повишаване на морското ниво, намаляващите арктически ледове ", изяснява Панмао Жаи, Междуправителствен панел по климата.

„ Обещанията, които държавните управления направиха през последните три години, не са задоволителни, с цел да ограничим световното стопляне под градус и половина след 2030 година ”, изясни Джим Ский.

Бездействието би било съдбовно освен за стопанската система на човечеството, само че и за природата. Най-голямата в света система от коралови рифове може изцяло да изчезне, в случай че световната температура се увеличи с 2 градуса.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР