Учени направиха ключово откритие за антиматерията - мистериозно вещество, което

...
Учени направиха ключово откритие за антиматерията - мистериозно вещество, което
Коментари Харесай

Все по-близо до разгадаването на антиматерията: Учени направиха ключово откритие

Учени направиха основно изобретение за антиматерията - мистериозно вещество, което е било в обилие, когато е почнала Вселената. Най-новото проучване открива, че антиматерията и материята реагират на гравитацията по един и същи метод, написа Би Би Си.

Ако съумеят да ги открият, учените се надяват частично да разгадаят тайните на мистериозната материя

Антиматерията е диаметралност на материята, от която са построени звездите и планетите. И двете са били основани в равни количества при Големия гърмеж , който е формирал нашата Вселена.

Снимка: iStock

Докато материята е на всички места, нейната диаметралност към този момент е извънредно мъчно да бъде открита. Години наред физиците се пробват да открият техните разлики и прилики, с цел да обяснят по какъв начин е зародила Вселената.

Откритието, че антиматерията се издига в отговор на гравитацията, вместо да пада, щеше да унищожи всичко, което знаем за физиката. Сега за първи път учените потвърдиха, че атомите на антиматерия падат надолу. Резултатите са оповестени в списание Nature.

Снимка: Getty Images

Но това надалеч не е научна задънена улица, а отваря порти за нови опити и теории.

По време на Големия гърмеж материята и антиматерията би трябвало да се обединят и да се унищожат взаимно, оставяйки единствено светлина. Защо това не се е случило, е една от най-големите загадки на физиката и разкриването на разликите сред тях е ключът към разрешаването ѝ.

Взривът е бил 10 пъти по-ярък от всеки различен записана до момента

По някакъв метод материята е победила над антиматерията в първите мигове на сътворението. Според доктор Даниел Ходжкинсън, член на изследователския екип в най-голямата лаборатория по физика на обикновените частици в света - ЦЕРН, Швейцария, ключът може да се крие в това по какъв начин тя реагира на гравитацията.

По-голямата част от антиматерията съществува единствено за момент във Вселената, за елементи от секундата. Затова, с цел да организира опити, екипът от Церн трябвало да я сътвори в постоянна и дълготрайна форма. Професор Джефри Хангст прекарва 30 години в построяването на оборудване, което усърдно конструира хиляди атоми антиматерия от субатомни частици, улавя ги и по-късно ги пуска.

В бъдеще антиматерията ще може да зарежда галактически кораби

„ Доколкото разбираме, бихте могли да построите галактика като нашата, в която ние с вас сме формирани единствено от антиматерия. Това е вдъхновяващо за разглеждане, това е един от най-фундаменталните отворени въпроси “, споделя проф. Хангст.

Какво е антиматерия?

Всичко в нашия свят е построено от нея, от дребни частици, наречени атоми. Най-простият атом е водородът. От него е построено главно Слънцето. Водородният атом се състои от позитивно зареден протон в средата и негативно зареден електрон, който обикаля към него. При антиматерията електрическите заряди са в противоположна посока.

Снимка: Getty Images

Някои теоретици плануват, че антиматерията може да падне нагоре, макар че множеството от тях, изключително Алберт Айнщайн в своята Обща доктрина на относителността преди повече от 100 години, настояват, че тя би трябвало да се държи тъкмо като материята и да пада надолу.

На така наречен кафяви джуджета скоростта доближава до няколко хиляди км/ч

Изследователите от Церн потвърдиха с най-голяма степен на сигурност, че Айнщайн е бил прав. Но единствено тъй като антиматерията не пада нагоре, това не значи, че тя пада надолу с тъкмо същата скорост като материята.

За идващите стъпки в проучването екипът усъвършенства опита си, с цел да го направи по-чувствителен и да ревизира дали има дребна разлика в скоростта, с която антиматерията пада. Ако е по този начин, това би могло да даде отговор на един от най-големите въпроси - по какъв начин се е появила Вселената.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР