Участниците в Европейския съвет за пръв път успяха да съгласуват

...
Участниците в Европейския съвет за пръв път успяха да съгласуват
Коментари Харесай

ЕС се разбра за мигрантите, ще прави бежански центрове в Африка

Участниците в Европейския съвет за пръв път съумяха да съгласуват организирането отвън Евросъюза на центрове за незаконни мигранти, които са се насочили към Европейски Съюз . Това съобщи австрийският канцлер Себастиян Курц след среднощното съвещание от срещата на върха в Брюксел, на което водачите на Европейския съюз обсъждаха мигрантската рецесия и вероятните решения за континента, съобщи ТАСС, представена от БГНЕС.

" Това беше дълга полемика и в Европейски Съюз все по този начин има разнообразни подходи, само че аз се веселя, че има доста страни, които упорстват да се съкратят потоци към Европа . Това е освен Вишеградската група, само че и Холандия, Дания, България, тези, които се афишират за мощна и дейна външна политика. Радостни сме, че за пръв път планираме центрове (за мигранти - бел. ред.) отвън Европейски Съюз . Дълго време изисквахме такива зони на сигурност или центрове за идване (на мигранти - бел. ред.) да съществуват отвън Европа, и тази концепция се реализира и участва в текста " (на заключителния документ - бел. ред.), означи още Курц.

Според полският министър председател Матеуш Моравецки страните от Европейския съюз са стигнали до компромисното решение за разселване на бежанците на доброволна основа . " Това е добър компромис. Постигнахме това, към което се стремяхме. Има състояние за разселване на доброволна основа. Ние сме доста удовлетворени ", сподели още Моравецки.

" Занапред Италия няма да е сама. Установява се нов изчерпателен принцип за оказване на банкет и избавяне на мигрантите. И се признава основният принцип: всеки, дошъл в Италия, идва в Европа ", разясни италианският министър председател Джузепе Конте. Министър-председателят разгласи още, че страните от Европейски Съюз са поели уговорката да финансират фондa за помощ на африканските страни, откъдето идват болшинството мигранти, влизащи в Италия. Финансирането в тази посока беше измежду настояванията на Рим към Еврокомисията. Италия занапред ще взема решение дали да прави затворени центрове за мигранти на своя територия. А висшият представител по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини съобщи, че за попълване на фонда за Африка ще са нужни още 1 милиарда евро.

Според френския президент Еманюел Макрон при тази среща e " победило европейското съдействие. Европа ще би трябвало да живее с мигрантски напън дълго време . Трябва да се оправим с това предизвикателство, оставайки правилни на полезностите си ", сподели още Макрон след повече от 10 часа договаряния в Брюксел.

" Пристигащите в Европа мигранти не би трябвало сами да избират в коя страна да останат " , разясни след срещата и немският канцлер Ангела Меркел. Междувременно испанският министър председател Педро Санчес заяви, че ще има повече средства за справяне с миграцията.

Припомняме, че до 2020 гodina страните членки на Европейски Съюз се чака да подсилят Европейската гранична работа (Фронтекс). Европейски Съюз ще задели и нужните средства за втория транш за Турция в границите на съглашението за бежанците.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР