Убийството на на базираната в САЩ неправителствена организация World Central

...
Убийството на на базираната в САЩ неправителствена организация World Central
Коментари Харесай

Най-важното от света през изминалата седмица: Убийство на хуманитарни работници и земетресения

Убийството на на основаната в Съединени американски щати неправителствена организация „ World Central Kitchen “ /WCK/ при офанзива в Газа раздруса света през миналата седмица. Припомняме, че нападението беше осъществено на 1 април . Според първичните данни жертвите на въздушен удар на израелската войска в Ивицата Газа са трима британци , един човек с двойно американско и канадско поданство , един поляк , един австралиец и един палестинец .

До нещастието се е стигнало, откакто конвоят от коли , с който разнасят храна на гладуващи цивилни, e бил ударен при офанзивата . От WCK обявиха, че служащите са се движили в „ зона без спор “ , а също така колите са били брандирани .

„ Въпреки координацията с израелската защита /IDF/ конвоят беше ударен, до момента в който напускаше склад. Там екипът разтовари над 100 тона хранителна помощ “, обясниха от WCK.

Хуманитарни служащи. Снимка: World Central Kitchen, Фейсбук

Премиерът на Австралия Антъни Албанезе заяви, че страната му е поискала от Израел да поеме отговорност за „ неприемливата гибел „. Министерствата на външните работи на Англия и Полша също търсят „ незабавни пояснения “ от израелското държавно управление. В отговор израелският министър председател Бенямин Нетаняху разгласи, че те „ несъзнателно са блъснали почтени “ .

„ Ще проучим подробно случая, в контакт сме с държавните управления и ще създадем всичко, с цел да предотвратим сходни събития “, даде обещание Нетаняху.

Същевременно японският външен министър Йоко Камикава разгласи, че страната възобновява финансирането на организацията на Организация на обединените нации за палестинските бежанци, което по-рано беше спряла. От китайското външно министерство показаха, че са „ шокирани от офанзивата “, а доста филантропични организации изрекоха съболезнования за починалите си сътрудници.

„ Хуманитарните служащи би трябвало да бъдат предпазени. Призоваваме Израел бързо да проверява “ , оповестиха от Белия дом.

От Световната здравна организация, Организацията на обединените народи, Европейският съюз и Световната стратегия по прехраната също осъдиха нападението и приканиха за незабавна отбрана за цивилните и доброволците в Газа.

На 4 април президентът на Съединени американски щати Джо Байдън беседва по телефона с израелския министър председател. По време на него американският държавен глава укори остро Израел за офанзивата.

Полицейска лента. Снимка: Pixabay

Във вторник 3 деца на по 12 години бяха ранени при пукотевица в учебно заведение в предградие на Хелзинки. Нападателят е техен връстник . Той е арестуван . От локалната полиция прецизират, че потърпевшите са били откарани в болница, а детето, разкрило огъня, се е предало, без да оказва опозиция. Престъплението е било осъществено в учебно заведение „ Виертола “, където учат към 800 деца от I до IX клас и има 90 души личен състав. На идващия ден управляващите прецизираха, че тормоз е бил претекстът за стрелбата.

„ Заподозреният сподели, че е бил унизен и тази информация беше доказана при следствието на полицията “, оповестиха органите на реда в изказване.

Сеизмограф. Снимка: Wikimedia commons

През миналата седмица породиха няколко трусове . Първото беше на 1 против 2 април в Северна Япония . Силата му е била с магнитуд 6,1 и засегна префектурите Ивате и Аомори.

На 3 април сутринта Тайван е бил ударен от насам. Трусове с магнитуд 7,2 в окръг Хуалиен са били усетени на целия остров . Според сеизмолозите епицентърът е бил край източното крайбрежие на Тайван, на 25 км югоизточно от град Хуалиен. Земетресението е било усетено в провинциите Фуцзян и Цзянси в Източен Китай. На идващия ден е бил регистриран трус със мощ 5,1 по Рихтер край крайбрежията на Тайван. Епицентърът е бил на дълбочина 10 км и на 25 км северно от град Хуалиен, с към 350 000 души население.

Същевременно на 3 април японската телевизия „ Ен Ейч Кей “ разгласи, че земетресение с магнитуд от 7,5 е зародило край югозападните крайбрежия на Япония . На идващия ден земетресение с магнитуд 6 е раздрусало североизточната част на Япония. То е станало край крайбрежията на префектура Фукушима, в Североизточна Япония и е било усетено и в Токио.

В четвъртък земетресение е раздрусало и гъсто популации Ню Йорк . Местни поданици по Източното крайбрежие на страната са разказали, че са усетили тътнеж. Сеизмолозите оповестиха, че по предварителни данни трусът е с магнитуд 4,7 с епицентър покрай град Лебанън в щата Ню Джърси. Противопожарната работа на Ню Йорк заяви, че по първични данни няма вреди.

Соларни панели, ВЕИ. Снимка: „ Грийнпийс “–България

На този декор нападенията на Русия против Украйна не стихват. За първи път от началото на войната – в сряда е била записана офанзива по отношение на слънчева централа , ситуирана надълбоко на територията на Украйна. По думите на ръководителя на борда на шефовете на украинската национална енергийна компания „ Укренерго “ Володимир Кудрицкий предвид на топлото време потреблението на електричество в страната понижава и няма заплахата да се стигне до дефицит . Кметът Игор Терехов написа също в „ Телеграм “, че четирима души са починали на мястото на едно от нападенията, а минимум трима от тях са били чиновници на аварийно-спасителните служби, които били убити, откакто пристигнали на мястото на удара, след който обаче последвал нов.

В четвъртък съветски дронове са блъснали многоетажни жилищни здания и частни домове в Харков . Най-малко четирима души са починали , в това число спасители, изумени при наново нахлуване на мястото на една от офанзивите. Областният шеф Олег Синегубов съобщи в „ Телеграм “, че жертвите са 4, а ранените 10 , от които единият е в тежко положение.

Снимката е илюстративна. Източник: Wikimedia Commons

В последния работен ден немски медии оповестиха, че на скитник в  град Дортмунд . Видеозапис от телефон демонстрира по какъв начин момчето е намушкало скитника с нож нощес . Аутопсията е посочила, че гибелта на 31-годишната жертва е породена от няколко прободни рани. Със сигурност смъртоносните пробождания са нанесени от дете, „ ненавършило възраст за носене на наказателна отговорност “ , гласи информацията от полицията и прокуратурата.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР