След като в началото на март Министерството на околната среда

...
След като в началото на март Министерството на околната среда
Коментари Харесай

Екоминистърът лично преброи незаконните сметища в Монтана

След като при започване на март Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за нерегламентирани сметища в страната, в това число в речните корита и водосборните дерета, през днешния ден служебният екоминистър Петър Димитров ревизира персонално по какъв начин се съблюдава разпореждането в област Монтана .

В наставление на Регионалната ревизия по околната среда и водите (РИОСВ) до кметовете на общините в региона е избран период до края на март за предприевмане на дейности за разчистване и недопускане изхвърлянето на боклуци на неразрешени места.
 Кабинетът утвърди правила за
Кабинетът утвърди правила за " замърсителят заплаща "

С унифицирани правила за използване на основите, от които всяка община ще може да избере

Извършена е инспекция на място по сигнали за нерегламентирани замърсявания, в която са взели участие и националният представител Петър Петров, заместник-кметът на Монтана, общински съветници, кметът на село Благово и шефът на РИОСВ-Монтана.

При оглед в землищата на селата Благово, Студено Буче и Липен е открито, че има почистени региони и че в коритото на р. Селска бара не се водят отпадъчни води от близките къщи. Констатирани са обаче и мощно нечисти сектори със строителни боклуци, смесени битови боклуци и остарели авттомобилни гуми. На територията на някогашна кариера за пясък, трошляк и глина е открит нечист терен от към един декар, който включва и водна повърхност. Отпадъците са избутани във водата, като част от тях са запръстени, като има следи от машинна обработка. Чрез информация в имотния указател са открити притежателите на терените.
 Намерени са 242 нерегламентирани сметища в София
Намерени са 242 нерегламентирани сметища в София

До края на година се вкарва правилото " замърсителят заплаща "

На кмета на община Монтана са дадени наставления да управлява почистването на откритите при инспекцията терени с нерегламентирано изхвърлени боклуци и в период до 23 май да даде регистрира в Регионална инспекция за опазване на околната среда подхванатите ограничения по определяне на нарушителите и за предприемане на административно-наказателни наказания.

При днешната инспекция с присъединяване на Петър Димитров са открити и нови нерегламентирани сметища , които не са посочени в постъпилите сигнали. Част от тях се намират в общински парцели. Обсъдени са вероятните дейности за преустановяване на практиката за нерегламентирано изхвърляне на боклуци. От страна на община Монтана е стихотворец ангажимент за монтиране на камери на вероятни места за следене на противозаконни дейности за транспортиране на боклуци в природата.
 Ударно почистват квартал
Ударно почистват квартал " Столипиново " в Пловдив

През последните дни там са зародили осем противозаконни сметища

Предстои Регионална инспекция за опазване на околната среда да извърши следващ надзор по осъществяване на издадените наставления и при констатиране на нарушавания да приложи плануваните от закона административно-наказателни ограничения, както и да уведоми прокуратурата.

За несъблюдение на наставление на физически лица се постанова санкция в размер от 2 000 лева до 10 000 лева, а на юридически - от 5 000 до 20 000 лева
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР