Убийствата на честта в Пакистан потресоха правозащитниците. Снимка: БГНЕСДве отделни

...
Убийствата на честта в Пакистан потресоха правозащитниците. Снимка: БГНЕСДве отделни
Коментари Харесай

Двама бащи убиха дъщерите си – едната танцувала, другата се омъжила по любов

Убийствата на достойнството в Пакистан потресоха правозащитниците. Снимка: БГНЕС
Две обособени „ убийства на честтта “ в Пакистан, при които татковци умъртвиха дъщерите си, потресоха страната. Става въпрос за жестока процедура измежду някои фанатично настроени групи в ислямското общество, които под предлог, че пазят достойнството на фамилията си, лишават от живот свои близки, заяви ДПА.

В първия случай мъж е умъртвил през днешния ден 18-годишната си щерка, откакто видял видео в обществените мрежи, на което тя танцувала. Клипът бил качен без знанието на момичето.

Часове по-късно друга госпожица на 19 година е убита от своя татко пред входа на съда в град Карачи, тъй като се омъжила за мъж по неин избор.

По информация от Комисията по правата на индивида на Пакистан всяка година в страната към 1000 души убиват свои близки родственици с аргумента, че са спасявали достойнството на семейството си. В множеството случаи килърът се отървава без наказване поради ислямска уговорка в пакистанските закони, която разрешава на роднините на жертвата да помилват причинителя.

През 2016 година в страната е бил приел закон, по силата на който противоречивата уговорка е била частично отстранена, само че това не се е оказало задоволително, с цел да бъде прекъсната жестоката процедура.

„ Базираното на пола принуждение е зараза в Пакистан “, написа в „ Туитър “ политикът Шаза Фатима Хауаджа. „ Това са предотвратими убийства, в случай че страната и обществото извърнат внимание на манталитета, който стои зад тях “, добави правозащитничката Сара Малкани.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР