У нас, като специален гост на Софийския литературен фестивал, е

...
У нас, като специален гост на Софийския литературен фестивал, е
Коментари Харесай

Известният чешки писател Мартин Вопенка представи новата си книга на Панаира на книгата в София

У нас, като специфичен посетител на Софийския книжовен фестивал, е известният чешки публицист Мартин Вопенка. Той показва романа си " Новата планета " - книга, която преди 7 години предказа бъдещето, в което към този момент живеем.

Сравнявят книгата му с " Игра на тронове " и " Игрите на глада ", само че с разликата, че е по-дълбока и слага значими въпроси за нашата цивилизация. Днес Вопенка раздаде подписи на Панаира на книгата пред НДК.

Чипиране на хора, ограничаващи ограничения, дезинформация, онлайн обучение, лишаване на свободи. Мартин Вопенка написа книгата си " Новата планета " шест години преди да се появи пандемията от Ковид 19, само че планува неща, които напълно скоро ще преживеем в бъдещето. Предвижда още енергийна рецесия и огромна популация на популацията.

" За мен бъдещето постоянно е по-интересно от предишното, то е по-важно от предишното. Аз не споделям, че в действителност съм познал това, което ще стане в бъдещето, тъй като представям просто една от неговите версии. В тази книга бъдещето не е доста положително, има две цивилизации. Едната е доста развита, другата - доста изостанала. Нито едно от двете не е положително за нас ", разяснява Мартин Вопенка.



Преводач на книгата на български е Красимир Проданов. Според него най-ценното в нея е посланието: да осмислим какво би станало с планетата ни, в случай че на следващия ден се събудим и липсват част от ресурсите, с които сме привикнали.

Изведнъж ние ще заживеем в руините на нашата цивилизация, просто ще се върнем в епохата преди технологиите, това ще е необикновен потрес - счита преводачът - " Героите в романа му живеят изолирани един от различен. Децата от дребни не виждат други хора. Когато желаят да се срещнат с другари, те просто включват посредством мисловно разпореждане стената зад тях. И единственият контакт е благодарение на технологиите.

Главният воин на книгата Дан, израснал в тази затворена цивилизация, повтаря ориста на библейския Йосиф, предаден от братята си. Интересен факт е, че Мартин Вопенка написа от шестгодишен. В Чехия го дефинират като локалния Джордж Мартин, поради въздействието върху въображението на читателите. Завършил е нуклеарна физика, тъй като по времето на социализма в Чехословакия му било неразрешено да учи филантропична компетентност.



" В последна сметка физиката ми оказва помощ. Мислех, че това е изгубено време, само че в този момент ми е от изгода това, което съм научил за Космоса и процесите в него ", споделя писателят.

Вопенка споделя още, че в България е разкрил доста съществени читатели на книгата си, които са достигнали да изводите, към които ги води.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР