„У нас имаше известни надежди, че може да е настъпило

...
„У нас имаше известни надежди, че може да е настъпило
Коментари Харесай

Ако се правят опити да се откъсне от наши структури, това ще срещне отпор

„ У нас имаше известни очаквания, че може да е настъпило известно преосмисляне, че провокациите, пред които е изправена страната изискват настоящо държавно управление, въпреки и с стеснен период. Защото виждате какво ни следва оттук насетне - влизаме в зимата, в коронавирус рецесия, има упования за мигрантска рецесия и социално-икономически проблеми, които са на хоризонта. И всичко това България ще го посрещне без парламент и с ново служебно държавно управление, което ще бъде назначено от президент, който е в предизборна акция. Трябва най-малко в идващите няколко дни да приключим с актуализацията на бюджета, с цел да оставим най-малко някаква минимална сигурност на българските жители. " Това съобщи заместник-председателя на Народното събрание и депутат от „ Българска социалистическа партия за България " Кристиан Вигенин в „ Неделя 150 " по БНР.

„ В последните дни „ ИТН " започнаха отново да приказват по какъв начин Българска социалистическа партия била партия на статуквото, само че точно „ ИТН " се трансформира в партия на статуквото. Те имаха три благоприятни условия да образуват държавно управление и да стартират да се борят с това статукво и три пъти отхвърлиха. Не можеш да бориш статуквото с повърхностни промени в бюджета и да променяш правосъдната система и политиката като цяло с едни странични промени оттук-оттам в по някой закон ", сподели още той.

Вигенин уточни, че до момента в който Българска социалистическа партия е желала ясни задължения по политики, другите партии са се плъзгали по повърхността. По неговите думи тази липса на идея за ръководство доста си е личала в някои от новите партии и не знае дали това ще се промени до идващите избори.

Според социалистът от „ ИТН " са посочили неопитност при организирането на работата на Народното събрание, когато са насрочили съвещание на правна комисия без да си обезпечат кворум. „ Предварително е било ясно, че двама народни представители от Българска социалистическа партия не могат да вземат участие в съвещанието на правна комисия. Единият е бил на заравяне в изборния си регион, а другият авансово е предизвестил, че ще закъснее, само че те не са го изчакали ", изясни Вигенин.

Той акцентира, че Българска социалистическа партия ще поддържа законопроекта за премахването на спецсъдилищата и спецпрокуратурата на постоянното съвещание на комисията.

„ Не разбирам тези хитрини на дребно и за какво партиите, които настояват, че желаят смяна на модела, атакувайки се едни други считат, че ще откъснат някакъв електорат за себе си. Тези непрекъснати нападки, обиди, кавги - това не е смяната. Това не е методът да бъде върнат духа на парламентаризма и Народното събрание да бъде одобрен като съществена институция в страната, тъкмо противоположното. Не знам дали това не е някаква целенасочена политика да бъде срутен дефинитивно Народното събрание и алтернативата на ГЕРБ, които трансфораха Народното събрание в придатък на Министерски съвет, дефинитивно да срине парламентаризма в България. Ако това е задачата, към този момент сполучливо вървим в тази посока. От Българска социалистическа партия изрично се противипоставяме на това и ще създадем всичко належащо, с цел да покажем, че Народното събрание е мястото, където се вземат решение проблемите на хората ", разяснява Вигенин.

„ Взехме своето решение за връщането на мандата сега, в който видяхме, че желанията на другите партии за актуализиране на бюджета са съществени, когато беше променена програмата на Народното събрание и се насрочиха изключителните съвещания на комисиите и на Народното събрание. При това състояние преценихме, че не е належащо повече да държим мандата, защото явно държавно управление не може да има. Ние ще си осъществим конституционното обвързване по връщането на мандата, а оттова нататък президентът няма период, в който да разпусне Народното събрание и умерено може да изчака приемането на бюджета ", сподели Кристиан Вигенин в отговор на въпрос за връщането на третия мандат.

„ Българска социалистическа партия не се тормози от нови политически планове, претърпели сме доста такива. Ако в действителност се вършат опити освен да бъде създаван нов план, а да бъдат откъсвани наши структури, това ще срещне отпор. Но би било нелогично леви хора, каквито са нашите членове и симпатизанти, да се включат в един очевидно десен демократичен план на Кирил Петков ", счита Вигенин.

Според него по-притеснително е в случай че такива совалки се вършат през президентската институция, която няма роля в сходни политически процеси.

„ Моето персонално мнение е, че президентът не е в позиция да показва поддръжка за една или друга партия. Друг е въпросът, че се сътвориха известни съмнения след непремисления отговор на премиера Янев. Когато министър председателят и министри, назначени от Радев, показват планове да основат или да поддържат политически план, това рефлектира върху президента. Не бива президентът да бъде въвличан в политическите упоритости на един или различен, той е надпартиен и би трябвало да остане подобен ", безапелационен бе Кристиан Вигенин.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР