У нас има голям недостиг на акушерки. За това алармира

...
У нас има голям недостиг на акушерки. За това алармира
Коментари Харесай

Неонатолог: У нас има голям недостиг на акушерки

У нас има огромен дефицит на акушерки. За това сигнализира пред в. " Монитор " ръководителят на Клиниката по неонатология проф. доктор Боряна Слънчева в деня на отбелязването на 40-годишнината от полагането на профилирани грижи за недоносени бебета в Клиниката по неонатология на СБАЛАГ „ Майчин дом “.  

От Българската асоциация на експертите по здравни грижи от дълго време приканват за незабавни ограничения за предоляване на кадровия дефицит в опазването на здравето. Те показват, че е належащо национално единодушие и решителни дейности за превъзмогване на сериозния дефицит на медицински сестри, акушерки, фелдшери, лекарски асистенти, рехабилитатори, медицински и рентгенови лаборанти. От организацията показват, че в България работят към 23 000 медицински сестри, а на здравната ни система са нужни най-малко още 35 000. Акушерките у нас са към 4000, а са нужни най-малко още толкоз.  
От „ Алианс на българските акушерки ” обезпокоени от смяна в Наредба за наблюдението на млади майки, пишат до Стойчо Кацаров
АЛИАНС НА БЪЛГАРСКИТЕ АКУШЕРКИ е мощно смутен от прибързаното предложение на смяна в Наредбата регламентиращ домашно посещаване при...
Прочети повече
„ Има дефицит на акушерки. На лекари няма, защото има млади лекари. Сега работят доста акушерки, които са пенсионерки, има доста, които са на границата. Ако се пенсионират ситуацията става безусловно безотговорно “, изясни проф. Слънчева и акцентира, че има потребност от акушерки. Тя изясни, че работата им е доста тежка, изисква се доста интензивност, което за хората в по-напреднала възраст е усложнение. Тя разяснява, че за жалост пандемията има отрицателно отражение и при нейното поделение. Тя уточни, че доста е намалял контакта им с родителите и надлежно контакта на родителите с децата. „ Това изрично не е добре “, уточни още проф. Слънчева. От началото на година през интензивното поделение са минали над 600 деца, като от време на време има и доносени деца с проблеми. Средно на година от тук минават 800-850 деца на година, като е доста дребен % на дребните пациенти, които не съумяват да се преборят. Обясни още неонатологът.  

За 40 години през Клиниката по неонатологията на са минали над 25 000 недоносени деца, уточни дирекотрът на СБАЛАГ „ Майчин дом “ проф. доктор Иван Киров. По думите му единствено през 2021 година в клиниката са избавени над 550 деца, което съставлява 18% от всички раждания в болничното заведение. Той посочи, че обичайно в „ Майчин дом “ се концентрират най-сложните патологии на бременността.  

„ Всяка година в Европейския съюз се раждат половин милион недоносени деца, а към 6 000 от тях - в България. При над 10% от бременностите раждането е със степен на недоносеност. Благодарение на вашите грижи, отдадеността и напъните, които полагате, тези деца живеят пълноценно “, съобщи от своя страна министърът на опазването на здравето проф. Асена Сербезова на церемонията по случай отбелязването на 40-годишнината от полагането на профилирани грижи за недоносени бебета в Клиниката по неонатология на СБАЛАГ „ Майчин дом “. Проф. Сербезова описа, че преди 23 години самата тя и нейното дете са били пациенти на Клиниката на проф. Слънчева, която като доктор е положила най-хубавите грижи за майката и новороденото. Здравняит министър коемтира по какъв начин и преди и в този момент си проличава, че колективът в клиниката работи добре и пожела това да продължи и отсега нататък.  

„ Колективът е значим, с цел да действа добре един толкоз огромен екип. Освен сътрудници на моята възраст, които са с опит, има и млади сътрудници, специализанти, които работят и се учат с възторг. Опитът и ентусиазмът вършат по този начин, че да се грижим за нашите деца по най-хубавия метод. Благодаря на министерството, на самодейността Българската Коледа и на всички родители и съидейници, които са помогнали, с цел да имаме отлична софтуерна база за недоносените деца “, съобщи ръководителят на Клиниката по неонатология проф. доктор Боряна Слънчева.
Дариха защитни дрехи на акушер-гинеколози в Стара Загора 
Защитни дрехи за личния състав на Клиниката по акушерство и гинекология в Университетската многопрофилна болница за интензивно лекуване (УМБА...
Прочети повече
Още:

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР