Тютюнопушенето и алкохолът са известни като основни рискови фактори за

...
Тютюнопушенето и алкохолът са известни като основни рискови фактори за
Коментари Харесай

Учени: Връзката между оралния секс и рака на гърлото става все по-очевидна

Тютюнопушенето и алкохолът са известни като съществени рискови фактори за развиване на рак на гърлото, само че през последните години проучванията откриха и ясна връзка с оралния секс.

По данни на Фондацията за регистрация на раковите болести в Брюксел, през 2019 година са сложени 2766 нови диагнози за рак на главата и шията, което подхожда на 24,2 нови диагнози на 100 000 души годишно. Голяма част от 2 058-те диагнози са сложени при мъже. При дамите са регистрирани 708 нови диагнози.

Д-р Пиер Делер, професор в Медицинския университет в Льовен, изяснява в " De Morgen " каква е връзката, за кои признаци да се внимава и какво да се чака след слагане на диагнозата.
Връзки с орален секс
Тютюнопушенето остава най-големият рисков фактор за развиване на рак на гърлото, защото химикалите, които се отделят при пушене, са канцерогенни. Комбинацията от тютюнопушене и прекалено количество алкохол в допълнение усилва риска от рак на гърлото, изяснява Делер. " Употребата на тютюн и алкохол се ускоряват взаимно, точно тъй като в тях има повече канцерогенни субстанции ".

Но нови открития през последните години демонстрираха, че има и друга причина за рака на гърлото: той може да се открие в резултат на предаване на HPV вируса, обвързвано изключително с оралния секс и другите полови сътрудници.

" Броят на раковите болести на гърлото, породени от HPV вируса, се усилва през последните години ", сподели професорът.

Ракът зад устната празнина може да бъде породен от зараза с човешкия папиломен вирус (HPV), който се предава по сексуален път от човек на човек и се среща както при мъжете, по този начин и при дамите.

" Ракът на гърлото включва предаване на инфекцията посредством орален секс. В голямото болшинство от случаите имунната система отстранява вируса от организма, само че от време на време не го прави и вирусът се открива в клетките на устната празнина, където може да се получи хронична зараза ", изяснява Делер. В резултат на това клетките могат да претърпят разновидност, която да докара до рак на гърлото.

Между другото, има доста повече мъже, в сравнение с дами, които се разболяват от рак на гърлото, като съотношението може да се оцени на към 70/30. Причината е, че мъжете пушат и пият повече, макар че през последните години дамите стартират да ги догонват.
Какви са ранните признаци?
Ракът на гърлото е токсично заболяване на лигавицата на фаринкса. " Ако клетките в тази лигавица стартират да се разделят неконтролируемо, може да се развие недоброкачествен израстък ", споделя експертът по УНГ доктор Делер. С други думи, рак на гърлото.

Ракът на гърлото може да се развие в разнообразни области в и към гърлото, да вземем за пример в пространството зад носната празнина, в устната празнина, в сливиците или в основата на езика.

Симптомите постоянно са неразбираеми първоначално, което значи, че болестта нормално се открива в напреднал етап. Съществуват обаче редица ясни признаци:

" Един от тях е непрекъснатата болежка в гърлото ", споделя про. Делер.

" Освен това болежка в гърлото, която като че ли не изчезва, може да бъде признак. Или пък и зкашляне на кръв, хрипове и дискомфорт при преглъщане . В напреднал етап подуването на жлезите на шията демонстрира съществуване на израстък ".
Възможности за лекуване
За благополучие има няколко типа лекуване според от повода за тумора.

В случай на рак на гърлото, породен от HPV, нормално е задоволително лъчетерапия, вероятно комбинирана с химиотерапия. Същото се отнася и за рак на гърлото вследствие на тютюнопушене и държание, обвързвано с използването на алкохол.

Но след метастази в шийните жлези, в доста случаи може да последва интервенция, при която туморът се изрязва. Това премахване към този момент се прави благодарение на роботи. Ако се наложи интервенция, от време на време се постанова да отстраним част от гърлото, което има съществени последствия за пациента, тъй като по-късно той мъчно приказва и преглъща. Някои пациенти даже би трябвало да се научат още веднъж да приказват.

Ако обаче ракът бъде открит в ранен етап, шансът за изцеление е 90%. Последващите лекувания съставляват 50 до 60% от диагностицираните случаи.

Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР