Тя е свързана с образувано ново досъдебно производство за две

...
Тя е свързана с образувано ново досъдебно производство за две
Коментари Харесай

Съдът разреши да се издаде нова европейска заповед за арест на Цветан Василев

Тя е обвързвана с формирано ново досъдебно произвеждане за две закононарушения по член 253 от Наказателния кодекс - за пране на пари. Разследването е почнало по материали, отделени от делото за банкрута на КТБ.

Съдът одобри, че няма действителност заплаха Василев да извърши закононарушение, само че има опция да се укрие. Освен това банкерът е обвивен в тежки умишлени закононарушения, които се санкционират с отнемане от независимост от 5 до 15 година

Определението предстои на обжалване пред Апелативен съд - София в 3-дневен период.

През юли 2014 г. банкерът Цветан Василев беше притеглен като обвинен за длъжностно заграбване в изключително огромни размери по отношение на банкрута на Корпоративна комерсиална банка (КТБ). Впоследствие той бе упрекнат за над 100 закононарушения. Обвиненията бяха повдигнати задочно, защото Василев съумя да напусна страната и от този момент се намира в Сърбия. Беше издадена и европейска заповед за арест и банкерът бе разгласен за търсене в Шенгенската осведомителна система.

През 2022 година юристът на бившия мажоритарен притежател на КТБ Константин Симеонов заяви, че комисия в Интерпол е разгледала жалбата му и е установила, че издирването на банкера е по политически аргументи. Международната организация на престъпната полиция е взела решение да изтрие всички данни в системата ѝ, свързани с Василев, защото казусът към този момент не отговарял на условията на Интерпол.

През същата година пък Апелативният съд в Белград дефинитивно отхвърли настояването на управляващите в София за изгонването на Цветан Василев от Сърбия. В същото време стана ясно, че на 26 юли 2021 г. той е получил и политическо леговище в западната ни съседка.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР