Тя е ефирна и лека като руската балерина, на която

...
Тя е ефирна и лека като руската балерина, на която
Коментари Харесай

Двойна торта Павлова

Тя е ефирна и лека като съветската балерина, на която е кръстена

Необходими Продукти

За огромния блат


● огромни яйца - 6 бр. белтъци, със стайна температура
● щипка сол
● пудра захар - 250 г, пресята
● ванилия - 1 бр.
● лимонен сок - 1 с.л.
● царевично нишесте - 1 с.л.

За дребния блат


● всичко на половина

За крема


● животинска сметана - 500 мл с 36% масленост
● пудра захар - 300 г

За гарниране


● горски плодове - 250 г замразени
● малини - 250 г пресни
● къпини - 250 г пресни
● френско грозде - 250 г (може и боровинки или ягоди)

Начин на подготвяне

Тази торта е сложна за подготвяне. Тя изисква положително обмисляне най-малкото поради това, че белтъците би трябвало да бъдат отделени от жълтъците два дни по-рано, оставени в хладилника първите 24 часа, а вторите 24 часа би трябвало да ги извадите на стайна температура. Най-добре е да приготвите целувчените блатове авансово, а самата торта да сглобите час преди поднасянето.

Белтъците се разрушават със солта на сняг. Лъжица по лъжица се прибавя пресятата пудра захар с ванилията и се разрушава, до момента в който се оформят твърди връхчета. Финално се разбърква деликатно с шпатула в една посока с лимоновия сок, царевичното нишесте.

Върху хартия за печене се обрисува 22 см кръг, намазнява се благодарение на четка с олио и се поставя в тавата на печката. С помощта на шпатула белтъчната примес се разпределя в кръга и се оформя, като се прави хлътналост в средата. Пече се авансово загрята на 120 градуса фурна с вентилатор за към 75 минути. След това печката се изключва и се оставя блатът вътре за още 5 мин. След това малката врата се открехва и се оставя във фурната още 25 минути, до момента в който изстине вътре.

Повторете процедурата и с втория блат, само че го оформете с дупка в средата, като на фотографията. Това става най-лесно благодарение на пош, а в случай че не разполагате с подобен, просто изсипете белтъчната примес в торбичка и отрежете единия ъгъл. Разрезът може да е огромен, в този случай. Диаметърът на втория блат би трябвало да е по-малък от този на първия.

Блатовете са извънредно трошливи, по тази причина не се опитвайте да ги местите, до момента в който са топли. Най-добре ги оставете към ден на хладно.

Разбийте студената (много е значимо! ) сметана доста добре до стегнат крем с пудрата захар.

Вдлъбнатината на първия блат напълнете с една трета от сметановия крем и замразенитегорски плодове. Отгоре сипете втората една трета от крема и деликатно поставете втория плат да залепне, а празнината напълнете с останалата сметана.

С пресните плодове декорирайте цялата торта, като на фотографията или както Ви подсказва фантазията.

Тази торта не може да се реже на верни тортени части, само че както и да я нарежете, усетът е незабравим. Тя е ефирна и лека като съветската балерина, на която е кръстена.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР