.txtvaudio2 { color: #666666; font-family: Verdana; font-size: 11px; } audio::-internal-media-controls-download-button {

...
.txtvaudio2 { color: #666666; font-family: Verdana; font-size: 11px;
} audio::-internal-media-controls-download-button {
Коментари Харесай

Само в Plovdiv24.bg: Чомаков проговори за сделката с Античния форум! Имало е мегаплан, който изцяло да промени центъра на Пловдив!

.txtvaudio2 { color: #666666; font-family: Verdana; font-size: 11px; } audio::-internal-media-controls-download-button { display:none; } audio::-webkit-media-controls-enclosure { overflow:hidden; } audio::-webkit-media-controls-panel { width: calc(100% + 30px); /* Adjust as needed */ }В четвъртък пловдивският Общниски съвет гласува 5 163 600 лв. с ДДС за откупуване на терена от 5634 квадратни метра край Централна поща, продадени през 2003 година на "Младост Алфа " в осъществяване решение на тогавашния Общински съвет.  Plovdiv24.bg се свърза с някогашния кмет доктор Иван Чомаков, който върна лентата по какъв начин и за какво е осъществена договорката. 
"Имаше предложение за инвестиция, а точно мястото да се покрие, да се възвърне частта от археологията, непокътната след построяването на Пощата ", съобщи той.
Предложението пристигнало от австрийски фонд, искащ да купи мястото. "Дупка ", назова го Чомаков и акцентира, че по това време теренът е имал тип на същинско сметище, рисково от дълги години. "Сега почти е поддържано, а ние от вътрешната страна сме изнесли 20 камиона с гуми и отпадъци, какво ли нямаше. "
И по този начин - организира се народен конкурс за реорганизация на централната част на Пловдив, включващ Главната, методите към нея и "дупката " до Пощата.
"Тази дупка е изкопана преди време, когато е строена пощата и по този начин е зарязана. Цялата археология е изкопана, изорана, разхвърлена из града. Това беше едно сметище. Проведоха се предварителни изследвания, нищо инцидентно и незадълбочено не е правено. Проведохме народен конкурс за абстрактен план за реорганизация. Събрана бе комисия, включваща всички значими държавни институции. "

Класират се два плана, избира се въпросният за цялостното покриване на пространството плюс създаване на два етажа на височината на Пощата, в които да има туристически информативен център, магазини, бутици. Задължителен детайл е реорганизация на археологията.

Планът за новата "сграда " пък е тя да се вдигне над археологията, а пространството да поеме пешеходния трафик от подлеза и по този начин придвижването от ул. "Капитан Райчо " и булеварда да излиза непосредствено при задния вход на Пощата. 

"Вместо да се минава единствено през подлеза, щеше да се минава и през археологията и по-късно да се излиза на площада. Имаше концепция да се доразкрие археологията и под площада да се направи голям паркинг, както и връзка на ул. "Иван Вазов " с булеварда. Това беше неповторим план. "

Печели го въпросната компания. Последва решение на Общински съвет за продажба на терена против обвързване да се осъществя желанието, както и да се възвърне археологията. Тогава обаче започва обжалване и състезанието е вкаран в съда, офанзивата идва от районното министерство, делата се печелят от Общината през 2008 година. Спорът е - в случай че археологията е държавана, чия е земята - на Общината или на страната и има ли право Общината да подписа такава договорка. 

"Съдебната процедура бе повдигната от районното министерство, водихме каузи и най-после спечелихме ", напомни си някогашният кмет.

Явява ли се обаче археологията тежест за терена и допустимо ли е компанията да съди общината, че е подведена, както загатна съветникът Георги Колев, водил договаряния с "Младост Афа "?

"Археологията не може да се явява тежест, тъй като от компанията знаят защо се явяват - да осъществят план. Те са задължени да го осъществят дружно с реорганизация и възобновяване на археологията плюс покриването й. Всичко това го направихме по отношение на условия на Европейски Съюз за отбрана на паметниците, историята и културата. Тогава още нямаше европейски стратегии като в този момент. Във връзка с това бе и състезанието, планът и по тази причина бе продаден теренът. И би трябвало да кажа, че към онази дата държават отпускаше 800 000 лв. в България за всички археологически обекти, толкоз беше бюджетът, а единствено тук щяха да бъдат вложени милиони. "

А продажбата, акцентира доктор Чомаков, е с решение на Общински съвет. "Те дефинираха тази цена. Аз нищо не мога да продам, аз мога да дам предложение да продадем България, само че решението е на ОбС ", безапелационен бе някогашният кмет.

"Това е страховит план, който щеше да промени целия този площад и до момента щяхме да го забравим от дълго време. "  А за какво планът не е осъществен, откакто делото е извоювано, доктор Чомаков разяснява, че няма по какъв начин да знае, защото към този момент става дума за идната администрация. 

Чуйте какво тъкмо сподели бившия кмет доктор Чомаков в прикаченото аудио. 
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР