Творчеството изисква празно платно, върху което да създавате, мечтаете и

...
Творчеството изисква празно платно, върху което да създавате, мечтаете и
Коментари Харесай

Първото коуъркинг пространство за мода и дизайн отвори в София

Творчеството изисква празно платно, върху което да създавате, мечтаете и експериментирате. Да споделяте хрумвания, да вършиме аналогии и да представяте нови гледни точки посредством връзка би се случило доста по-успешно в едно споделено работно пространство.

През последните години в България се отварят десетки сходни места, а наклонността е те да стават и все по-нишови. Именно такова е първото споделено работно пространство за мода и дизайн в София – Conets, а зад реализацията му застава дизайнерът Николай Божилов.

 Коуъркинг пространство за мода и дизайн

Снимка: Conets

Искахме да създадем коуъркинг пространство за фешън създатели, дизайнери, хора, които имат общ досег с модата – снимка, грим, коса и дизайн “, споделя пред Economic.bg Николай.
Мисия мода
Търсенето на уместно място лишава близо две години на Николай и бизнес партньорката му Кристина Атанасова, а основната цел е то да има атмосферата да посрещне въображението на младите създатели. Разположено в сърцето на столицата, в дома и ателието на българския ваятел Йордан Вампоров, Conets отвори порти и към този момент дава поръчка освен да дава място за работа на креативните специалности, само че и да поддържа и сплотява общността, давайки ѝ естрада да показва свободно себе си.

Когато имаме една обща концепция и мотивация, а точно да повдигаме равнището на българския дизайн и просвета, това е едно доста прелестно място, на което това да се случва “, споделя още Ники.

През седмицата Conets работи като работно пространство, а през уикенда се организират образованията и курсовете по мода на Николай Божилов.

 Николай Божилов - дизайнер

В събота ще има тематични работилници, в които нашите създатели ще споделят опит с аудиторията си и ще учат хората на забавни занаяти, добавя той.

Искам да има подобен обучителен детайл, в който хората се връщат към това да вършат нещо с ръцете си, тъй като доста от тях работят единствено на компютър, в седнала позиция и, за жалост, работата не им носи това задоволство, което идва, когато създадеш нещо с ръцете си и видиш готовия резултат пред теб. "

Conets дава на младите дизайнери пространство с всички нужни машини, маси, торсове, които могат да създадат работата им по-лесна и налична, защото поддръжката на независимо ателие от време на време е непостижима за започващите създатели. Има разнообразни пакети, които дизайнерите могат да наемат – единствено компютър, с занимание машина, с плотове за кроене, с индустриални шевни машини, торсове. В Conets ще могат да се вършат и събития, представяния и презентации.
Бързата мода си отива
Според Ники има все по-голямо търсене на дизайнерски дрехи, защото наклонността е хората да наблагят на качествения и резистентен дизайн. Очакванията му са в България занапред да има от ден на ден имена, които да намират избрания артикул, който желаят да създават, тъй като в действителност сега пазарът ни е доста пренаситен и е доста значимо човек да откри нишата, която да го въплъщава, тъй като не може да правиш всичко.



Снимка: Conets

Имаме много курсисти, които желаят да продължат да се занимават с дизайн и с мода и в действителност направихме това пространство, тъй като то дава опцията да продължиш работата си, без да се обременяващ с наем на съответно място, да си закупиш техниката ", споделя Николай.

Дизайнерската мода обаче е тук, с цел да остане, и дава точно това, което бързата не може – уникалността.

Мина моментът, в който се наслаждавахме на бързата мода – тениски на цената на един обяд. Разбрахме, че това нещо няма да работи дълго време – първо, тъй като облеклата не устоят, второ, тъй като видяхме, че основават ужасни проблеми, замърсявайки нашата планета. "

„ Можеш да имаш капсулен дрешник от базови неща – дънки, кожено яке, тениски и така нататък – само че би трябвало да имаш и дизайнерски детайли, които да ти дават тъкмо тази характерност и уникалност. Защото, хубаво, всички ще се „ капсулираме “ с капсулни дрешници, само че в последна сметка би трябвало да пристигна отнякъде идентичността и методът на изложение. В последна сметка това е най-силното оръжие на модата – да може да те окрилява, тъй че ти да се чувстваш себе си и да изглеждаш по този начин. "

Амбициите на Николай са Conets да се разрасне и желае да продължи да основава повече такива споделени работни места, като в това време ще продължи да работи по своите лейбъли и към този момент приготвя нова сбирка. 

Той поучава младите дизайнери да не се отхвърлят, да следват фантазиите си, да работят с ръцетете и с мозъка си, тъй като това постоянно се отплаща и постоянно има кой да те забалежи.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР