Творческото обновяване на подлеза ще предостави по-красив, уютен и интригуващ

...
Творческото обновяване на подлеза ще предостави по-красив, уютен и интригуващ
Коментари Харесай

Подлез се превръща в галерия на открито

Творческото възобновяване на подлеза ще даде по-красив, комфортен и завладяващ метод към читалището, където да се организират събития и изложения навън, свързани с родния фолклор и традициите.

В новаторска изложба навън ще се трансформира подлезът пред гимназия „ Пейо Яворов “ в Пловдив. Двете стени ще са изрисувани с мъжки и женски облици, които въплъщават трудолюбието и полезностите на българите, техния обичай и остарели занаяти, както и със знакови думи, изписани калиграфски.

Това изясни художникът-дизайнер Цветан Узунов, който рисува там от заран до вечер. Половината от едната стена към този момент е подготвена. От едната страна ни " гледа " сборен облик на българския мъж. До него е гайдар, зад който се вижда надпис: " Майстор, който знае от кое място идва, знае къде отива ", а по-късно са изобразени занаятите грънчарство и дърворезба.

Крайният период за довеждане докрай на откритата изложба е 20 октомври. Идеята е на младежката самодейност „ ПОдЛЕЗНО “, която цели да трансформира подземните градски пространства в нетрадиционни обекти с културно-образователно наличие. Вдъхновението пристигнало от фолклорното пано с фигури на български дами, дело на именития пловдивски художник Енчо Пиронков, което краси южната част на същия тунел. Допреди няколко години красивата творба бе заличена с багра, само че преди две години отчасти се реставрира.

Първият по рода си подлез в Пловдив, който се разкрасява по този метод, е взаимен план сред „ ПОдЛЕЗНО “, близкото читалище „ Георги Търнев - 1900 година “ и екипа на фондация „ Пловдив 2019 “.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР