Творбите са от Четвъртия международен младежки арт фестивал Река на

...
Творбите са от Четвъртия международен младежки арт фестивал Река на
Коментари Харесай

Споделеното изкуство на Балканите в "Мисията"

Творбите са от Четвъртия интернационален юношески арт фестивал " Река на толерантността ", проведен от НДФ " 13 века България " под патронажа на ЮНЕСКО

Фотографиите и графиките, основани от участниците в Международния юношески арт фестивал " Река на толерантността ", могат да бъдат видени  в изложба " Мисията " на Държавния културен институт към министъра на външните работи до 13 май 2022.

Изложбата " Споделеното изкуство на Балканите – обичаи и актуалност " е в чест на 75-годишнината на ЮНЕСКО и на 40 години от основаването на Националния дарителски фонд " 13 века България ". Първата организация е патрон на фестивала, а втората го осъществя сполучливо към този момент четири пъти.  Датата на откриването също не е определена инцидентно – в навечерието на 15 април, разгласен от ЮНЕСКО за Световен ден на изкуствата.

Сред гостите на събитието бяха заместник-министърът на културата Весела Кондакова, съветникът на министъра на външните работи Татяна Казанджиева, директорът на Дипломатическия институт Таня Михайлова, дипломати, шефове на културни институции, преподаватели и студенти от Националната художествена академия.

Експозицията показва творби от 25 създатели от Националната художествена академия в София, от Солунския университет " Аристотел " - Гърция, Националния университет по изкуствата в Букурещ - Румъния и Университета по изкуствата в Белград, Сърбия.


Създадените особено за " Река на толерантността " произведения са дарени от създателите на НДФ " 13 века България " и са оповестени в специфичен двуезичен азбучник, отдаден на четвъртото издание на младежкия арт фестивал. То бе друго, тъй като пандемичната конюнктура наложи провеждането му да бъде онлайн. В обособено виртуално пространство на уеб страницата на Фонда студенти и преподаватели от балканските страни обмениха сила, хрумвания и умения.

Изложбата " Споделеното изкуство на Балканите – обичаи и актуалност " бе открита от шефа на Държавния културен институт към министъра на външните работи Снежана Йовева-Димитрова, която съобщи пред присъстващите представители на разнообразни министерства и дипломатически задачи: " Това е галерия, която илюстрира по какъв начин изкуството може да е същинският отговор за ролята на толерантността и свободата на изложение в креативния дух. Разнообразието в експозицията демонстрира гения на младите създатели от балканските страни и желанието за общо шерване. Вярваме, че изложбата " Споделеното изкуство на Балканите – обичаи и актуалност " ще гостува и на други подиуми в чужбина, с цел да съ-споделяме дружно изкуството на Балканите. "

От името на вицепрезидента Илияна Йотова бе прочетен приветствен адрес от члена на нейния екип Милена Димитрова: " Експозицията довечера събира млади и одобрени създатели, студенти и преподаватели от университети по образни изкуства, основали произведения, които влизат в съкровищницата на Фонда с визията си за споделени полезности. От основаването си преди 40 години НДФ " 13 века България " поддържа силна  връзка сред българите по света и у нас и то освен в областта на живописта, ами в науката, литературата, музиката, културното завещание ".

Д-р Мила Старейшинска-Ангелова от името на Фонда сподели: " Река на толерантността " е основен, значим план за нас, тъй като събира в неофициални просветителни екипи студенти и преподаватели от балканските страни. Изключително сме щастливи, че 25-имата участници  припознаха тематиките на фестивала – толерантността, шерването, творчеството. Галерия " Мисията " е стратегическо място в интернационалния продан. Имаме редица сполучливо осъществени партньорства с Държавния културен институт и съм уверена, че това е първата спирка на тази галерия ".

Директорът на Института Снежана Йовева-Димитрова увери присъстващите, че изложбата ще бъде препоръчана да гостува в постройката на ЮНЕСКО в Париж и в българските дипломатически задачи, " тъй като тя е оня инструмент, който демонстрира, че изкуството може да сплотява ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР