Твърди се, че турска фирма за сигурност е вербувала стотици

...
Твърди се, че турска фирма за сигурност е вербувала стотици
Коментари Харесай

Сирийски наемници и турски дронове: какво се случва в Нагорни Карабах? |

Твърди се, че турска компания за сигурност е вербувала стотици сирийски джихадисти за сраженията в Нагорни Карабах. Съществуват и улики за присъединяване на турски бойни самолети и дронове в спора,

Турското държавно управление непрекъснато повтаря, че поддържа Азербайджан в разногласието за Нагорни Карабах. То обаче не дава съответни информации за каква поддръжка тъкмо става дума. Президентът на Азербайджан Илхам Алиев от своя страна твърди, че Турция не е страна в спора. Анкара оказвала на неговата страна единствено морална поддръжка.

F-16 и дронове от Турция?

Вероятно обаче поддръжката е надалеч освен на думи. Армения да вземем за пример твърди, че турските бойни самолети F-16, взели участие в взаимно обучение с Азербайджан в края на юли, не са напуснали страната и поддържат азербайджанските военни сили. В сряда, 30 септември, арменското министерство на защитата разгласи, че турски F-16 е отстрелял арменски военен аероплан SU 25, чийто водач е умрял. Азербайджан и Турция отхвърлиха упреците.

Съществуват обаче и други улики за вероятно турско присъединяване в спора: във видеоматериал от сраженията сред Армения и Азербайджан се виждат голям брой дронове. През юни азербайджанското министерство на защитата оповести, че ще закупи турски дронове вид " Байрактар ". Но Баку по този начин и не удостовери публично доставката им. Същевременно задгранични специалисти настояват, че някои фрагменти от сраженията в Нагорни Карабах, оповестени от азербайджанското министерство, са типични за дроновете " Байрактар ". Все още обаче не е доказано, че тези дронове са били направлявани от турски водачи.

Същевременно арменското министерство на защитата разгласи в четвъртък (1 октомври), че турските военновъздушни сили са поели командването на въздушните офанзиви против района на Нагорни Карабах.

Чужди наемници в Кавказ?

Крайно оспорвани полемики породиха и известията за присъединяване на задгранични бойци, които били докарани в оспорвания район през турска територия. В някои известия се говореше за кюрдски бойци от Ирак, които се биели на страната на Армения. За това обаче няма никакви доказателства.

Доста по-конкретни са информациите за бойци от Сирия, които били вербувани от турска компания за сигурност, с цел да се бият на страната на Азербайджан. Британският " Гардиън ", френският " Експрес " и организация " Ройтерс ", както и близкоизточната експертка Елизабет Цурков са издирили очевидци, които удостоверяват набирането на наемници в Сирия. Става дума за 300 до 4000 бойци.

И съгласно френския президент Еманюел Макрон, в сраженията в Нагорни Карабах взели участие " сирийски джихадисти, пристигнали през турска територия ". Според Макрон, това е " нов и доста сериозен факт, който трансформира обстановката ". Руското външно министерство също твърди, че разполага с информации за " незаконни въоръжени групи, най-много от Сирия и Либия ", които взимали присъединяване в сраженията за Нагорни Карабах.

От самото начало на спора в Нагорни Карабах Турция поддържа Азербайджан, а Русия - Армения. Досега обаче Ердоган постоянно зачиташе съветските искания за буферна зона за сигурност в Южен Кавказ. " Днес Ердоган търси ескалацията, тъй като усеща, че властта му последователно отслабва. Неговите войнствени нотки имат за цел да сплотят народа и да отместят погледа от икономическия срив в Турция ", уверен е немският политик Джем Йоздемир от Зелените, който е от турски генезис.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР