Твърдение: 9 февруари 2023 г., Корнелия Нинова, БСП, в предаването

...
Твърдение: 9 февруари 2023 г., Корнелия Нинова, БСП, в предаването
Коментари Харесай

Не е вярно, че в някои от държавите с най-ниска инфлация има таван на цените

Твърдение: 9 февруари 2023 година, Корнелия Нинова, Българска социалистическа партия, в предаването “Лице в лице ” по бТВ:

„ Добре, запитвам тогава тези наши съперници: Испания, Гърция, Португалия живеят ли в пазарна стопанска система? Отговорът изрично е да и то надалеч по-подредена от нашата. Е, тези страни вкараха таван на цените. […] Хърватия се готви на 50 артикули да наложи таван. “

„ И третият най-силен мотив на нашите съперници – че [таванът върху цените] ще усили инфлацията. В Испания, които постановиха таван на разнообразни артикули, инфлацията сега е 6-7%. В Гърция, които постановиха таван на артикули и на облагата, като я дефинираха до 10% и не повече, инфлацията е 6 и нещо. Литва, Латвия и Естония, които нямат таван на цените, инфлацията е 26. “

Казаното от Нинова е в подтекста на лансираната от Българска социалистическа партия концепция за въвеждане на таван върху цените на някои артикули от първа нужда, която по-късно беше в публична позиция на партията.

ревизира до каква степен тези нейни изказвания дават отговор на истината.

Проверка:

През последната година държавните управления на страните членки обмислят и вкарват разнообразни ограничения за облекчение на следствията от инфлацията и растящите разноски на семействата. 

Според изследване на оповестено през януари, 93% от жителите на Европейския съюз дефинират възходящите цени като въпроса, който най-вече ги тревожи. 

Проверката ни сподели, че таванът на цените на някои потребителски артикули е дискутиран в някои страни от Европейски Съюз, само че единици в действителност са приложили сходна мярка. Испания и Португалия, които Нинова показва за образец, не са измежду тях.

В Испания и Португалия няма таван на цените

Испания e една от страните в Европейски Съюз, които се оправиха най-добре с инфлацията през последната година. В пика си през юли 2022 година тя доближи относително 10,8% на годишна база, а през декември беше 5,7% – най-ниската в целия Европейски Съюз. Един от главните причини против налагането на таван на цените е, че той води до растеж на инфлацията. Затова Корнелия Нинова употребява образеца с Испания за илюстрация на тезата си, че мярката не е наложително да има такива последици.

В реалност обаче в Испания, както и в цитираната дружно с нея Португалия, таван върху потребителските артикули няма. Това потвърдиха за Factcheck.bg нашите сътрудници от платформите за инспекция на обстоятелства в Испания и в Португалия. Идеята за таван на цените на някои храни беше в Испания от обществения министър Йоланда Диас през предходната година, само че срещна от търговци и аграрни производители и не беше призната.

През пролетта на предходната година двете страни с Европейски Съюз по този начин наречената иберийска дерогация, която им разреши да субсидират цените на газа и въглищата употребявани в енергетиката и по този метод да смекчат шока от възходящите цени на тока. Двете страни започнаха също данъчни облекчения върху някои горива, върху сметките за ток и отпуснаха парични помощи на семействата за справяне с инфлацията. 

През декември Испания одобри нулева Данък добавена стойност ставка върху някои съществени хранителни артикули, само че ограничавания върху техните цени не са налагани.

В Гърция има ограничаване върху маржа на облагата, само че няма таван на цените

Инфлацията в Гърция също е релативно ниска на фона на останалите европейски страни. Най-високата й беше регистрирана през септември предходната година, когато тя доближи 12.1%, а през януари 2023 година е към 7% на годишна база. Страната вкара ограничения за надзор върху повишаването на питателните артикули, само че те не могат да бъдат избрани като таван на цените, както твърди Корнелия Нинова. През ноември 2022 година държавното управление с годишен оборот над 90 милиона евро да поддържат по един артикул на във всяка от към 50 съществени категории. Гръцки медии, че супермаркетите ползват мярката като най-често избират по-евтини артикули от личния си бранд или маркови артикули, само че в дребни опаковки. Ограниченията не се отнасят за останалите артикули в съответните категории, нито за по-малките магазини, тъй че за таван на цените на тези артикули не може да се приказва.

Вярно е изказванието на Нинова, че в Гърция работи ограничаване върху облагата, която търговците могат да начисляват върху някои храни и горива. Ограничението е в действие от 2021 година, като не са заложени съответни проценти, а оптималните облаги са закрепени към равнищата им от началото на септември 2021 година за храните и ноември 2021 година за някои горива. Това обясниха за Factcheck.bg от екипа на гръцката платформа за инспекция на обстоятелства

Хърватия ограничи цената на 9, а не на 50 артикули

През септември предходната година хърватското държавно управление таван на цените на деветте най-продавани хранителни продукта и ограничи облагата от тях до 5%. През януари 2023 година мярката беше, като някои от цените бяха поправени. Освен това държавното управление оптимални цени на горивата на бензиностанциите, които се преразглеждат на всеки две седмици, обясниха за Factcheck.bg от хърватската платформа за инспекция на обстоятелства. Храните, върху чиито цени има ограничавания, остават девет. Не се разисква мярката да обхване 50 артикули, както твърди Нинова в предаването.

През януари Хърватия регистрира годишна инфлация от 12.5% по отношение на януари 2022 година Тя е по-ниска по отношение на предходните месеци, откакто доближи пик от 13% през ноември. Макар това равнище на инфлация да е над междинното за еврозоната, то е по-ниско спрямо доста други страни в Европейски Съюз. Това значи, че Хърватия единствена измежду изброените от Корнелия Нинова страни в действителност може да служи за илюстрация на тезата й, че таванът на цените не е наложително да води до скок на инфлацията.


Твърденията за инфлацията в Латвия, Литва и Естония са пресилени

Нинова показва Балтийските републики като образец за страни, които имат доста висока инфлация без да са наложили таван на цените. Цитираните от нея 26% са пресилени. Най-високото равнище на инфлация в Литва е 24.1% през септември предходната година, в върхът, маркиран през същия месец, е 22.2%, а в Естония от 24.8% беше през август. През януари 2023 година равнищата са надлежно 18.4%, 21.6% и 18.8%.

В Унгария таванът на цените докара до недостиг и рекордна инфлация

В коментара си по тематиката за тавана на цените Корнелия Нинова пропусна да спомене Унгария – страната, в която тази мярка е в действие от най-дълго време. Този пропуск евентуално се дължи на обстоятелството, че страната е с инфлация измежду всички членки на Европейски Съюз – 25% през януари 2023 година, откакто равнищата й стабилно нарастваха през цялата минала година. 

Правителството на Виктор наложи таван върху цените на горивата още през ноември 2021 година Това докара до на горива и затваряне на някои бензиностанции, а други постановиха ограничавания от 5 литра гориво на клиент. Заради зародилия недостиг се наложи регулацията върху цените да бъде преразглеждана няколко пъти. Обхватът й беше ограничен, като през март от него бяха изключени най-тежките камиони и товарните коли с непозната регистрация, а през август таванът единствено за персоналните коли, селскостопанските машини и такситата. В края на годината се стигна до сериозна с доставките на горива, защото контролираната цена правеше вноса неблагоприятен, което наложи мярката да бъде предварително анулирана при започване на декември.

Вече повече от година в Унгария е и таван върху цените на няколко съществени хранителни продукта. Те бяха закрепени на равнищата им към 15 октомври 2021 година В началото държавното управление ограничи цените на 7 артикули, само че защото цените на останалите храни продължиха да порастват, описът беше уголемен. В края на годината това докара до недостиг на някои съществени артикули и магазините бяха принудени да наложат ограничавания на количествата мляко, яйца, картофи и други артикули, които всеки клиент може да купи за едно посещаване. Въпреки мярката, данните на демонстрират, че Унгария е страната в Европейски Съюз, в която цените на храните са се нараснали най-вече през последните 12 месеца – растежът им е 48.2%. За съпоставяне нарастването в Литва, която е на второ място по този индикатор, е 32%.

Проверено:

Казаното от Корнелия Нинова в предаването “Лице в лице ” на 9 февруари съдържа погрешни, неточни и подвеждащи изказвания. Не е правилно, че някои от страните с най-ниска инфлация в Европейски Съюз имат настоящ таван на цените на избрани артикули. Посочените от Нинова Испания, Португалия и Гърция не са налагали таван на цените на артикули от първа нужда. Такава мярка е въведена върху 9 продукта в Хърватия, само че не се обмисля тя да обхване 50 артикули. Инфлацията в Балтийските страни фактически е висока, само че не чак толкоз, колкото твърди водачът на Българска социалистическа партия. 

Страната, в която повече от година работи таван върху цените на горивата и някои храни – Унгария – е рекордьор по инфлация и по растеж в цените на храните в Европейски Съюз.

...

Авторът Василена Доткова е приключила британска лингвистика в Софийския университет. Работила е в печатни и онлайн медии. Като редактор във вестник „ Дневник “ и уеб страницата dnevnik.bg е част от екип, отразяващ тематики, свързани с околната среда и зеления преход. Интересите ѝ включват също разнородни области като литература и социолингвистика, публични науки и интернационалните връзки. Преводач е от британски на художествени и метафизичен текстове. Живяла е във Англия и Скандинавия и употребява също норвежки, шведски и датски език.

Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР