Турция за втори ден в петък се противопостави на група

...
Турция за втори ден в петък се противопостави на група
Коментари Харесай

Втори пореден ден Турция се възмущава от 9 западни страни

Турция за втори ден в петък се опълчи на група западни страни , които краткотрайно затвориха своите консулства в Истанбул , обвинявайки ги, че не са споделили информация по отношение на опасността за сигурността, довела до затварянето  и че целят да причинят щета на Турция, написа АП.

Тази седмица девет западни страни или затвориха консулствата си в Истанбул, или издадоха предизвестия за пътешестване на жители , посещаващи Турция, като се позоваха на закани за сигурността. Мерките разгневиха Турция, която в четвъртък привика посланиците на страните в символ на митинг. Вътрешният министър на Турция упрекна страните, че водят " психическа война " и се пробват да разрушат туристическата промишленост на Турция.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу настоя, че деветте страни не са споделяли информация с турските управляващи за хипотетичната опасност за сигурността. Неговото министерство е разпознало деветте страни като Съединените щати, Холандия, Швейцария, Швеция, Англия, Германия, Белгия, Франция и Италия .

" Казват ни, че имат съответна информация, че има опасност.... Но от кое място пристигна, къде е опасността, кой ще я извърши? Няма информация за това ", сподели Чавушоглу по време на взаимна конференция с аржентинския си сътрудник.

" Попитахме нашето вътрешно министерство. Казват, че няма съответно шерване на информация.... Попитахме нашата разследваща организация. Няма съответно шерване на информация . "

Министърът също сподели, че Турция подозира " прикрит претекст " зад затварянето , в това число хипотетично желание да се нарани ръководещата партия на президента Реджеп Тайип Ердоган преди президентските и парламентарните избори, които евентуално ще се проведат на 14 май.

" Ако се пробват да основат облика, че Турция е нестабилна и че има опасност от тероризъм , това не дава отговор на другарството или духа на съюза, сподели той. " Това е изключително правилно преди изборите. Ако се пробват да слагат държавното управление (на ръководещата партия), президентското държавно управление, в тежка обстановка, нашите хора доста добре знаят какво стои зад това.... Няма да служи на тяхната цел ".

Германското посолство тази седмица уточни риска от вероятни ответни атак и след произшествия с изгаряне на Корана в някои европейски страни , като разгласи затварянето на своето консулство. Посолството на Съединени американски щати предизвести своите жители за вероятни офанзиви против църкви, синагоги и дипломатически задачи , както и други места, които западняците постоянно посещават.

През ноември бомбен атентат на оживения бул. Истиклял в Истанбул, ситуиран в сърцето на града и покрай редица задгранични консулства, умъртви шестима души и рани няколко други. Турските управляващи упрекнаха за офанзивата кюрдските бойци.

Радикални ислямски групи и леви екстремисти също са правили смъртоносни офанзиви в Турция в предишното.

Вътрешният министър Сюлейман Сойлу сподели в четвъртък, че Турция е провела към 60 интервенции против групировката " Ислямска страна " до момента тази година и е задържала 95 души. Миналата година близо 2000 обвинени са арестувани допълнително от 1000 интервенции против групировката, сподели той.

Миналия уикенд външното министерство на Турция издаде предизвестие за пътешестване за европейски страни заради антитурски демонстрации и това, което дефинира като ислямофобия . Предупреждението последва демонстрации миналата седмица пред турското посолство в Швеция, където антиислямски деятел изгори Корана и прокюрдски групи стачкуваха против Турция.
 Турция се възмущава, че 9 западни страни затварят дипломатически задачи в страната
Турция се възмущава, че 9 западни страни затварят дипломатически задачи в страната

Анкара привика посланиците на Съединени американски щати, Швеция, Белгия, Франция, Германия, Италия, Холандия, Швейцария и Великобритания
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР