Турция трябва незабавно да прекрати извънредното положение, наблюдава се сериозно

...
Турция трябва незабавно да прекрати извънредното положение, наблюдава се сериозно
Коментари Харесай

В критичен доклад за Брюксел настоя Турция веднага да отмени извънредното положение

Турция би трябвало неотложно да приключи изключителното състояние, следи се съществено оттегляне от независимостта на правосъдната система, а гражданските права са редовно нарушавани. Това се споделя в отчета на Европейската комисия за постигнатото от страната при осъществяването на политическите и стопански промени по пътя към Европейски Съюз.

Отбелязва се, че изключителното състояние, оповестено след опита за прелом на 15 юли 2016 година, продължава да е в действие. " Европейски Съюз, който неотложно и мощно осъди опита за прелом, удостовери цялостната си поддръжка за демократичните институции на страната и призна законната потребност на Турция да предприеме бързи и пропорционални дейности в лицето на такава сериозна опасност ", се споделя в отчета. Според него обаче непропорционалността на подхванатите ограничения, като всеобщите уволнения, арести и арестувания, продължава да буди сериозна паника. Турция би трябвало незабавно да анулира изключителното състояние, се упорства в отчета.

В него се акцентира, че признатите досега декрети не са били подложени на подобаващ и ефикасен надзор от страна на Народното събрание и дълго време не са били отворени за инспекция от страна на правосъдните органи, като нито един от тях не е бил обект на решение от страна на Конституционния съд. Тези изключителни декрети са лимитирали някои цивилен и политически права, в това число правото на свободно изложение и свободата на събиране, споделя още Европейската комисия.

Отбелязва се, че през април 2017 година Турция организира референдум, с който утвърди конституционни промени, въвеждайки президентска система. Тези промени съгласно Венецианската комисия заплашват разделянето сред изпълнителната и правосъдната власт, напомня Еврокомисията.

По време на изключителното състояние основни функционалности на Народното събрание като законодателен орган са били лимитирани. Пространството за разговор сред политическите партии още повече е намаляло в Народното събрание. Ролята на президента над изпълнителната власт се е нараснала след прехвърлянето на някои пълномощия към президента посредством изключителни декрети.

Гражданското общество е било подложено на засилващ се напън , изключително в лицето на огромния брой арести на деятели, в това число на бранители на човешките права.

Правителството реформира правната рамка за гражданско-военните връзки и усили пълномощията на изпълнителната власт над военните доста. Макар държавното управление да има законното право да се бори с тероризма, то носи също по този начин отговорността да подсигурява спазването на правата на индивида, върховенството на закона, главните свободи и пропорционалното потребление на мощ.

Отбелязва се, че през миналата година се следи съществено оттегляне от независимостта на правосъдната система .

Изтъква се положителния прогрес в региона на миграцията и политиката за леговище, както и че Турция остава ангажирана с използването на съглашението с Европейски Съюз от март 2016 година за мигрантите по източния средиземноморски път. Припомня се, че при започване на февруари Турция е подала в Европейската комисия работен проект за това по какъв начин има намерение да извърши седемте оставащи критерии за визова либерализация. Еврокомисията прави оценка предложенията и се чакат спомагателни съвещания с Анкара по въпроса.

По отношение на районното съдействие, интернационалните отговорности и връзките с страните членки Турция е изразила поддръжка за диалози за Кипър сред водачите на двете общности, само че няма прогрес по нормализирането на двустранните връзки с Република Кипър.

Сътрудничеството с Гърция и България за миграцията е било засилено, само че напрежението в Егейско море и в Източното Средиземноморие не е довело до положителни съседски връзки и е подкопало районната непоклатимост и сигурност. Двустранните връзки с няколко страни членки са се влошили и е имало моменти на обидна и неприемлива изразителност. Припомня се, че Европейският съвет е изразил съществено безпокойствие поради продължаващото задържане на европейски жители в Турция, в това число на двама гръцки бойци.

За стопанската система се отбелязва, че е напреднала и може да бъде считана за функционираща пазарна стопанска система, само че растежът е придружен от обилни макроикономически несъответствия. Тенденцията към усилване на държавния надзор върху икономическата област и дейностите против компании, предприемачи и политически съперници и техния бизнес са влошили бизнес средата.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4736)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР