Турция ще започне в четвъртък добив на природен газ от

...
Турция ще започне в четвъртък добив на природен газ от
Коментари Харесай

Турция започва добива от голямото находище на газ в Черно море

Турция ще стартира в четвъртък рандеман на природен газ от най-голямото находище в Черно море, давайки опция на президента Реджеп Ердоган да понижи потребителските енергийни цени по-малко от месец преди изборите в страната, оповестява Блумбърг, представена от БНР. 

Находището " Сакария " (Sakarya) ще доставя по 10 милиона кубични метра газ дневно през първата си фаза, като през втората фаза ще доближи пик от 40 милиона куб. м. до 2027-28 година, съобщи държавният производител Turkish Petroleum AO.

Това би било задоволително, с цел да покрие към една четвърт от настоящото ползване на Турция от 53 милиарда куб. метра годишно, осигурявайки добре пристигнали средства по сметката за енергиен импорт на стойност 97 милиарда $ годишно, която води до възходящ недостиг по настоящата сметка.

На Ердоган му предстоят на 14 май най-трудните избори през 20-те му години на власт, като ще се изправи против съпротива, обединена срещу икономическата му политика по време на все по-авторитарното му ръководство. Страната се бори с инфлация от цели 85% през последната година, макар че през предишния месец тя спадна до към 50%.

Министърът на енергетиката Фатих Дьонмез съобщи по-рано, че газът ще се добива по-евтино отколкото вноса, а съгласно проправителствения вестник Yeni Safak Ердоган ще употребява днешното събитие, с цел да разгласи понижен или даже безвъзмезден газ за някои консуматори.

Turkish Petroleum се надява да се изнася част от газа за пазари, в това число в Европа, сподели ръководителят на компанията Мелих Хан Билгин пред публицисти по време на посещаване в преработвателното оборудване в Зонгулдак на южния бряг на Черно море. Ще би трябвало обаче да се балансира сред финансовия тласък за продажби в чужбина и политическите обещания на Ердоган да употребява газа за понижаване на сметките вкъщи.

Инженерите са изправени пред предизвикателство да извличат газа от повече от 2 километра под морското ниво и на 165 километра от брега.

Все още няма изясненост какъв брой газ Турция може да изнася, само че тя към този момент има тръбопроводни връзки със съседите си България и Гърция, които могат да доставят газ в Европа. Ако идната зима е студена, континентът може да се сблъска с дефицит на гориво и да види нараснало търсене на неруски доставки, отбелязва Блумбърг.

Русия прекъсна множеството газови потоци по тръбопроводи към Европейския съюз вследствие на нахлуването на страната в Украйна. Турция обаче разшири съдействието си с Русия. Двете страни възнамеряват да трансфорат Западна Турция в районен център за търговия и пренос на газ.

Turkish Petroleum, която създаде находището " Сакария " с фирмите Schlumberger NV и Subsea 7 SA, споделя, че находището съдържа 710 милиарда кубически метра възстановими ресурси.

Ако успее в Черно море, Turkish Petroleum се надява да изнесе новооткрития си опит нагоре по веригата и другаде. Компанията към този момент си партнира с алжирската Sonatrach, с цел да търси нефт и газ в района, и е провела договаряния с други компании, в това число малайзийската Petronas Gas Bhd и бразилската Petroleo Brasileiro SA, означи Билгин.
 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР