Турция ще започне да прилага от днес ответни митнически тарифи

...
Турция ще започне да прилага от днес ответни митнически тарифи
Коментари Харесай

Турция с ответен удар за митата на стоки от САЩ

Турция ще стартира да ползва от през днешния ден ответни митнически цени за американски артикули в размер на 266,5 млн. щатски $ предвид на ”недобросъвестните ” и ”непоносими ” мита върху вноса на стомана, признати преди време от управляващите във Вашингтон, съобщи министърът на стопанската система Нихат Зейбекчи, представен от Ройтерс.
Ще бъдат наложи мита върху вноса на американски въглища, хартия, орехи/бадеми, тютюн, занемарен ориз, уиски, коли, козметика, машинно съоръжение и нефтохимически артикули.

" Общата митническа тежест, наложена през днешния ден от Турция за вноса на американски артикули, е съизмерима с спомагателните разноски, пред които е изправена нашата страна предвид на цените, въведени от Съединени американски щати ", акцентира Зекбекчи.

През март президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп взе решение да наложи мита от 25% върху вноса на стомана и от 10% за вноса на алуминий, което докара до съществено рецензии от останалия свят и усили рисковете от световна комерсиална война.

Същите по мярка американски цени бяха наложени и за вноса на стомана и алуминий от Европейски Съюз, Канада и Мексико след приключването на 1-ви юни на тяхното краткотрайно изключване. Това даде съображение на Европейската комисия да разгласи през вчерашния ден, че още на 22-ри юни ще задейства въвеждането на контрамита на Европейския съюза за вноса на американски артикули на стойност 2,8 милиарда евро.

Европейски Съюз може да наложи мита и на други американски артикули в размер на 3,6 милиарда евро на по-късен стадий - " след три години, или още по-скоро, в случай че има позитивно решение на комерсиалните разногласия в СТО ", добави европейският комисар по търговията Сесилия Малмстрьом.

Трябва да се има поради, че Съединените щати са петата по величина страна, в която Турция изнася свои артикули, а размерът на търговията сред тях доближава през 2017-а година 20,6 милиарда $. Икономическият министър Нихат Зейбекчи акцентира, че Турция остава ангажирана да задейства спомагателни солидни и реципрочни търговски наказания по отношение на Съединените щати.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР