Турция ще подкрепи премиерът на Нидерландия в оставка Марк Рюте

...
Турция ще подкрепи премиерът на Нидерландия в оставка Марк Рюте
Коментари Харесай

Турция подкрепи Марк Рюте за генерален секретар на НАТО

Турция ще поддържа министър председателят на Нидерландия в оставка Марк Рюте за идващ общоприет секретар на НАТО, съобщи Ройтерс. 

Президентът Реджеп Тайип Ердоган още в края на март организира телефонен диалог с Рюте. Тогава е показал, че Анкара ще поддържа претендент за нов началник на НАТО въз основа на нейните упования и потребности, оповестиха от турското президентство.

„ Турция чака новият началник на алианса за сигурност да обслужва потребностите и ползите на съдружниците във връзка с битката с тероризма и да вземе поради чувствителността на съдружниците отвън Европейския съюз “, уточни Ердоган.

 Марк Рюте: Ако аз решавах, България щеше да е в Шенген по суша още тази година България 2 мин. Марк Рюте: Ако аз решавах, България щеше да е в Шенген по суша още тази година  Командващият на Съюзното военновъздушно командване на НАТО посети авиобаза „ Граф Игнатиево “ България 2 мин. Командващият на Съюзното военновъздушно командване на НАТО посети авиобаза „ Граф Игнатиево “  МО: Пет хеликоптера Ми-24 са с отпаднала нужда. Украйна не е удостоверила интерес България 2 мин. МО: Пет хеликоптера Ми-24 са с отпаднала нужда. Украйна не е удостоверила интерес  Марк Рюте: Ако аз решавах, България щеше да е в Шенген по суша още тази година България 2 мин. Марк Рюте: Ако аз решавах, България щеше да е в Шенген по суша още тази година  Командващият на Съюзното военновъздушно командване на НАТО посети авиобаза „ Граф Игнатиево “ България 2 мин. Командващият на Съюзното военновъздушно командване на НАТО посети авиобаза „ Граф Игнатиево “  МО: Пет хеликоптера Ми-24 са с отпаднала нужда. Украйна не е удостоверила интерес България 2 мин. МО: Пет хеликоптера Ми-24 са с отпаднала нужда. Украйна не е удостоверила интерес

Мандатът на Йенс Столтенберг, който е някогашен министър председател на Норвегия, трябваше да изтече през октомври 2023 година , само че след решение на страните от НАТО той беше продължен с една година.

„ За мен е чест, че съдружниците от НАТО взеха решение да удължат мандата ми като общоприет секретар до 1 октомври 2024 година “, написа Столтенберг. В този интервал тече акция за номинации. Сред спряганите беше и актуалният ръководител на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен , само че евентуално тя ще бъде определена за втори мандат в Европейска комисия. САЩ, Англия и Германия утвърждават кандидатурата н Марк Рюте.

Швеция също е измежду страните членки на НАТО, които желаят холандският министър председател Марк Рюте да управлява отбранителния съюз след приключването на мандата на генералния секретар Йенс Столтенберг през октомври, заяви държавното управление на скандинавската страна в четвъртък.

„ Марк Рюте е умен водач със стабилен опит “, сподели в изказване министър председателят на Швеция Улф Кристерсон.

 

 

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР