Турция ще изиграе ролята на бариера при влизането на афганистанските

...
Турция ще изиграе ролята на бариера при влизането на афганистанските
Коментари Харесай

Жозеп Борел: Турция е важна бариера за бежанците от Афганист...

Турция ще изиграе ролята на преграда при влизането на афганистанските бежанци в Европа, съобщи висшият представител на Европейски Съюз по външните работи Жозеп Борел нощес.

„ Ще има доста афганистанци, които се пробват да преминат през Турция за Европа. По този мотив турската страна ще изиграе жизненоважна роля “, съобщи Борел пред испанското държавно радио RNE.



Припомняйки фрагментите, на които се виждат афганистанците на летището в Кабул, той сподели: „ Тези изображения демонстрират на какво са способни тези хора, с цел да поемат риска да изоставен страната. “

„ През последните три месеца има приток на афганистанци и той ще се усилва. Ние би трябвало да сме готови за новата вълна. “, добави той.

Борел акцентира, че договарянията сред Европейски Съюз и талибаните са неизбежни.

„ Знам, че това изуми някои хора. Но би трябвало да поговорим с тях, с тези, които дават отговор за сигурността в страната и съответно на летището в Кабул. Сега е най-важна евакуацията на всички наши чиновници и жители на Европейски Съюз, както и на афганистанците които ни помагаха в работата ни в страната “, сподели той.

Междувременно посолство Съединени американски щати в Анкара отхвърли обвиняванията по отношение на скрито съглашение сред президента Реджеп Тайип Ердоган и президентът на Съединени американски щати Джо Байдън за приемане на афганистански бежанци от Турция.

„ Посолството на Съединени американски щати желае да съобщи, че изказванията по отношение на „ съглашение “ или „ договорка “ сред президента Байдън и президента Ердоган по отношение на афганистанските бежанци или мигранти са изцяло неоснователни “, се споделя в малко изказване на посолството в Twitter през вчерашния ден.

Ердоган и Байдън организираха среща на четири очи на 14 юни в коридорите на срещата на високо ниво на НАТО в Брюксел и разискаха всички аспекти на двустранните връзки и развиването на района. Техният дневен ред включваше изтеглянето на американските войски от Афганистан и желанието на Турция да продължи да пази и експлоатира интернационалното летище в Кабул.

Условията в Афганистан се трансформираха откакто талибаните поеха властта, съобщи турският външен министър Чавушоглу. Той съобщи, че Анкара ще изчака резултатите от афганските договаряния, с цел да вземе решение за бъдещата си роля във връзка с интернационалното летище в Кабул.

Турция разполага с 500 до 600 бойци, ситуирани на летището и има за задача да го пази и експлоатира.

" Ние сме във военното крило на летище Кабул. На цивилното крило царува безпорядък. Имаше проблеми с кацането и излитането на самолетите. Някои хора починаха, за жалост. Толкова съжаляваме “, сподели Чавушоглу.



Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг благодари на Турция за обезпечаването на летището в Кабул и обезпечаването на безвредно тръгване за тези, които желаят да изоставен страната.

„ НАТО работи непрекъснато, с цел да поддържа интервенции на интернационалното летище в Кабул “, сподели той, като изрази признателност към близо 800-те цивилни чиновници на НАТО на летището, които останаха в Кабул, с цел да ръководят летището.

„ Позволете ми също да благодаря на военните сили на съдружниците от НАТО, и по-специално на Турция, Съединени американски щати и Обединеното кралство за жизненоважна роля в обезпечаването на летищни интервенции на летището на Кабул “, уточни Столтенберг.

Войната сред талибаните и афганистанските сили се ускори, защото задграничните войски оповестиха, че ще се изтеглят от страната до 11 септември.

Талибаните направиха бързи военни настъпления и поеха контрола над столицата в неделя, когато афганистанските държавни сили избягаха или се предадоха. Президент Ашраф Гани също напусна страната.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР