Турция ще инвестира 780 милиона турски лири (около 111 милиона

...
Турция ще инвестира 780 милиона турски лири (около 111 милиона
Коментари Харесай

Турция добива газ в Черно море, инвестира 111 млн. долара

Турция ще влага 780 милиона турски лири (около 111 милиона долара), с цел да построи подводна апаратура за рандеман на газ и 155-километров водопровод до ново газопреработвателно оборудване в град Фильос, окръг Зонгулдак, на западния черноморски бряг на Турция, оповестява Българска телеграфна агенция, като се базира на в. " Хюриет дейли нюз ". Публикацията там е по отчет за оценка на въздействието върху околната среда на плана.

Първият народен сондажен транспортен съд на Турция - " Фатих ", откри 405 милиарда кубически метра природен газ предходната година, което е най-голямата находка в историята на страната и най-голямото офшорно находище през 2020 година в целия свят. Находището Туна-1 (или Сакаря) се намира на към 170 километра от брега на Зонгулдак.

Първата част от този план планува построяването на подводна апаратура за рандеман на газ в изключителната икономическа зона на Турция в Черно море. Вторият стадий включва построяването на подводен газопровод на 2,2 километра под морското ниво, който ще реализира връзката с третия съставен елемент - газопреработвателно оборудване, намиращо се в град Фильос.

Очаква се към 2000 души да бъдат наети на работа в границите на плана за отклоняване на газа от находището Сакаря до континенталната част на страната.

В първата фаза на плана, започваща от първото тримесечие на 2023 година, се планува да бъдат създавани общо 10 милиона кубически метра природен газ дневно от сред 6 и 10 кладенеца в находището Сакаря.Това количество ще бъде превозено през газопровода до Фильос, където ще бъде преработвано, с цел да се обезпечи налягане, отговарящо на условията на турската енергийна компания БОТАШ, която на собствен ред ще го доставя до крайните консуматори.

Инсталацията във Фильос ще преработва към 3,5 милиарда кубически метра газ от Сакаря годишно, с цел да помогне за обезпечаването на годишното ползване от 50 милиарда кубически метра газ на Турция.

Във втората фаза дневното произвеждане от сред 30 и 40 кладенеца ще доближи 40 милиона кубически метра газ от 2023 година, а от 2028 година се чака продукцията да нарасне до съвсем 15 милиарда кубически метра годишно.

В момента Турция покрива съвсем напълно газовите си потребности посредством импорт от Русия, Азербайджан, Иран или посредством полутечен природен газ, припомня " Хюриет дейли нюз ".

/24 часа

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР