Турция отказва да се извини за думите на външния министър

...
Турция отказва да се извини за думите на външния министър
Коментари Харесай

Бойко Борисов: ​Турция отказва да се извини за думите на Мевлют Чавушоглу

Турция отхвърля да се извини за думите на външния министър Мевлют Чавушоглу за турска интервенция в измененията в закона за вероизповеданията у нас. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов след дълга среща, траяла до 1:00 часа през нощта, с турския вицепрезидент Фуат Октай в Румъния.

След повече от 5 часа диалози сред премиера Бойко Борисов и турския вицепрезидент Октай, българският министър-председател сподели, че турската страна по никакъв метод не е приела, че има виновност за казаното от външния министър Чавушоглу и твърди, че това по никакъв метод не е интервенция във външните работи на страната ни.
Бойко Борисов, министър-председател: Виждате какъв брой време те смятат, че с нищо не са ни засегнали, че било извадено от подтекста това, което България се раздухва. Извадихме уеб страниците, пуснахме го онлайн, говорихме и в този момент не престават да приказват по телефона. Не смятам повече за нужно едно и също нещо да приказваме. Ако преценяват, че би трябвало да си понесе Чавушоглу извиненията, да го създадат. Аз бях непреклонен за всевъзможни други разновидности, а взаимни изявления, официални съобщения, тълкования и всичко останало.
Българска национална телевизия: Винаги сте казвал, господин министър председател, че връзките ни с Турция са от стратегически значимо значение за България - от тук нататък вие персонално бихте ли поискали среща с президента Ердоган, с цел да се обясни този въпрос?
Бойко Борисов, министър-председател: Няма какво да изясняваме - въпросният външен министър споделя, че е оказан напън, с цел да се одобри Закона за вероизповеданията, което е неистина, което не е истина. На мен никой не ми се е обаждал и оказвал напън. това ние самите, знаете го правихме толкоз време обществено - срещи със Синода, с мюфтиите, с всички. Какъв напън, какво е това - аз ги разбирам, че са в избори, само че и ние сме в избори. Когато всички водят антитурска акция, ние в никакъв случай не сме си го разрешили, а в България антитурската акция носи плюс. Именно поради добросъседските връзки ние в никакъв случай не го вършим. Разбирам ги, че в неделя имат избори, само че не за сметка на България. По никакъв метод нашите български мюсюлмани не се нуждаят от отбрана, тъй като те имат безспорните права, свободи и на вероизповедания, и на всичко останало. Така, че това съм защитавал, не се разбрахме, за жалост.  След Срещата на върха в Букурещ: Борисов беседва с турския вицепрезидент Октай След Срещата на върха в Букурещ: Борисов беседва с турския вицепрезидент Октай
В Букурещ министър председателят Бойко Борисов беседва с турския вицепрезидент Фуат Октай поради изявлението на външния министър Мевлют Чавушоглу, че Турция се е...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР