Турция отчете рекордна инфлация за миналия месец - 36.08% на

...
Турция отчете рекордна инфлация за миналия месец - 36.08% на
Коментари Харесай

Турция отчете 36% инфлация - все по-близо до кризисните нива отпреди Ердоган

Турция регистрира рекордна инфлация за предишния месец - 36.08% на годишна база - след срив на цената на лирата предходната година, до момента в който президентът Реджеп Тайип Ердоган дава приоритет на растежа и основаването на нови работни места.

Транспортът и питателните артикули нарастнаха в последните месеци, а данните за декември допускат внезапен напредък на инфлацията, при над 21 на 100 за ноември.

Само цените на дребно са се нараснали с 13.58% за месец съгласно данните на Турския статистически институт (Тюркстат). Цените на храните - към една четвърт от потребителската кошница - са скочили с 43.8% на годишна база през декември (централната банка предвиждаше към 23.4 на сто).

Новите данни частично се дължат на паричната политика на централната банка, ускорила срутва на турската лира. Той на собствен ред оскъпява вноса - от сила до доста първични материали, нужни на турската промишленост.

Това слага Турция на осмо място по годишна инфлация в света съгласно платформата Trading Economics. " Ройтерс ", че данните са надхвърлили упованията на интервюирани от нея специалисти с медианен резултат 30.6 на 100. В " Блумбърг " медианната прогноза бе 27.36 на 100.

Рекорд за ръководството на Ердоган

Такива стойности Турция не помни, откогато Ердоган е на власт. Неговата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) пое ръководството в миг, когато турската стопанска система бе в тежка рецесия, а инфлацията за 2002 година бе съвсем 45 на 100 на годишна база по данни на Световната банка.

За идната година - през която Ердоган става министър председател - тя спада до 21.6%. Икономическата непоклатимост се счита за съществена причина ПСР да се задържи на власт две десетилетия.

напоследък, макар че Турция регистрира положителни резултати по индикатори като напредък или експорт. Той самият посочи (както вършат и националните медии) през днешния ден, че най-важни са положителните резултати в търговията - износът се е нараснал с една трета предходната година, до 225 милиарда $.

В последните месеци, до момента в който опозицията упорства за предварителни избори, изследвания обрисуват като допустимо той да загуби президентския пост на идващия избор.

Ердоган упорства, че гласуването - за парламент и президент по едно и също време според версията на конституцията отпреди няколко години - ще се състои по проект, през 2023 година, тъй като.

" Майката и бащата на всички несгоди "

През есента турската централна банка няколко пъти смъкна водещата рента без значение от наклонността централните банки да покачват % ѝ, с цел да се борят с инфлацията. В резултат на решенията в Анкара пазарите реагираха с удар по цената на турската валута (загубила общо 44% от нея предходната година) - сходен ход се счита за липса на воля за преодоляване на инфлацията.

Ердоган обаче се счита за зложелател на лихвените проценти - наричал е лихвата " майката и бащата на всички несгоди ". Дори в последния ден на годината. Според него Турция навлиза в обстановка на нов стопански модел, само че ударът на политиката му върху спестяванията и виталния стандарт на турците, както и върху опциите на бизнеса, мощно се отрази на известността му.

 Турция регистрира 36% инфлация - все по-близо до спешните равнища отпреди Ердоган
© Reuters

Според някои икономисти твърдият курс на Ердоган е измежду аргументите да има риск от още по-висока инфлация - да вземем за пример 50% - до пролетта. Повишаването на лихвите за едно от решенията, откакто бяха свалени от 19 на 14 на 100 единствено за няколко месеца. Централната банка обаче няма да се събере за разискване на лихвите преди 20 януари, а личният ѝ отчет за инфлацията следва на 27 януари.

След банката опита неотдавна на депозитите и други принадлежности, които съумяха да овладеят срутва на лирата, само че не и да я стабилизират изцяло. За малко през декември тези ограничения я приближиха до 10 за $, само че през днешния ден се търгуваше за повече от 13 за $.

При това електричеството и природният газ неотдавна нарастнаха с по надлежно 50 и 25 на 100. Миналия месец, с изключение на първи проведени от синдикатите митинги поради рецесията,. Сред ограниченията, определени от екипа на Ердоган, бе и нарастване на минималната заплата с 50 на 100, което също раздели специалистите.

Централната банка упорства, че сегашната обстановка е резултат от " краткотрайни " фактори и данните през януари ще са разнообразни.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР